Annons
Nyheter

Studier eller ej avgör arbetslöshet

Rensat för alla unga studerande ligger arbetslösheten på bara drygt fem procent.
Men för den stora gruppen arbetslösa är det just studier som saknas.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2013

Ekonomin förbättras och Arbetsförmedlingens jobbprognos är nu något ljusare än tidigare. Antalet sysselsatta bedöms öka med 68 000 personer på två år.

– Det är en kraftig upprevidering av sysselsättningen. Vi var väldigt negativa i höstas, säger prognoschef Tord Strannefors.

Annons

Enligt prognosen som bygger på intervjuer med 12 000 arbetsställen väntas de nya jobben framöver främst komma i tjänstesektorn, och då i storstäderna.

– Industritunga områden kommer att ha en svag utveckling, säger han.

Men arbetslösheten ligger kvar på höga nivåer, kring 8,5 procent, vilket hänger ihop med att allt fler vill in på arbetsmarknaden.

Fast arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudez-Svankvist vill tona ner den höga arbetslöshetssiffran. Den "faktiska arbetslösheten" är 272 000 personer, eller 5,4 procent av arbetskraften. Då räknar hon bort alla ungdomar som studerar.

– Det är en viktig signal som säger att det ser bra ut på arbetsmarknaden. Sverige står sig starkt jämfört med många andra länder, säger hon.

Men, och det är ett stort men, Arbetsförmedlingen lyckas inte hjälpa alla dem som har svag förankring på arbetsmarknaden, de med klen utbildningsbakgrund varav många är födda utanför EU. Antalet arbetslösa utan gymnasieutbildning, varav många är födda utanför Europa, beräknas öka ytterligare, till omkring 130 000 vid slutet av 2014.

Men trots att arbetslösheten stiger kommer svenska arbetsgivare ha fortsatta rekryteringsproblem. Speciellt tydligt kommer det att bli om, och när, konjunkturen tar fart, enligt Tord Strannefors. Utmaningarna för att klara försörjningsbördan framöver blir att få invandrade svenskar i jobb.

– Nettoinvandringen behöver vara 40 000–45 000 per år (i åldersgruppen 16–64 år), säger han.

Omkring 30 000 av dessa hamnar i jobb i dagsläget, enligt Strannefors. Om den andelen ökar minskar förstås behovet av invandringen.

– Man måste stärka deras position på arbetsmarknaden, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons