Annons
Nyheter

Studieförbunden stoppar fysiska träffar

Studieförbunden i Sverige beslutat att inte genomföra fysiska möten inom kursverksamheten.
Coronaviruset • Publicerad 1 april 2021
Vävkursen får vänta. Arkivbild.
Vävkursen får vänta. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Bakgrunden är att det inte finns något i pandemirekommendationerna som tydligt går att tillämpa på verksamheten. Därför har man beslutat om en gemensam linje.

– Det har uppstått diskussion om hur vi ska tolka läget, för det finns inget som precis prickar vår verksamhet, säger David Samuelsson, generalsekreterare för organisationen Studieförbunden.

Annons

– Det är bra att vi samlar oss i branschen och vi vill att man ska göra likadant överallt.

Under normala omständigheter har studieförbundsverksamheten drygt en miljon deltagare runt om i landet. Sedan pandemins start har studieförbunden ställt om en stor del av verksamheten från fysiska möten till digitala.

– Det här slår fast något som de flesta jobbat med en längre tid, säger Samuelsson.

– Det är viktigt att vi ställer upp och bekämpar smittspridningen.

Undantag görs för aktiviteter för barn födda 2002 eller senare och vaccinerade på särskilt boende samt för smittsäkra aktiviteter som kan genomföras utomhus.

Den 6 maj kommer Studieförbundens styrelse att stämma av och utvärdera läget.

Studieförbunden omfattar tio studieförbund. Folkuniversitetet har valt att ställa sig vid sidan av överenskommelsen.

Fakta: Studieförbunden

Branschorganisationen Studieförbunden består av ABF, Bilda, Folkuniversitetet, Ibn Ruschd, Kulturens, Medborgarskolan, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet (NBV), Sensus, Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskolan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons