Annons
Nyheter

Studie: Elsparkcykelolyckor belastar akuten

Frakturer som orsakats av olyckor med elsparkcykel belastar akutsjukvården. Under tre år sökte fler än 1 700 personer vård, enligt en ny studie.
Vård • Publicerad 11 september 2023
Under drygt 3,5 år registrerades över 1|800 frakturer till följd av elsparkcykelolyckor enligt studien. Arkivbild.
Under drygt 3,5 år registrerades över 1|800 frakturer till följd av elsparkcykelolyckor enligt studien. Arkivbild.Foto: Oscar Olsson/TT

"Det är uppenbart att frakturer orsakade av elsparkcykelolyckor utgör en belastning på en redan ansträngd akutsjukvård i Sverige", säger Björn Hernefalk, överläkare i ortopedi vid Akademiska sjukhuset och en av forskarna bakom den nya studien, i ett pressmeddelande.

Studien visar att drygt 1 700 personer sökte vård för frakturer efter elsparkcykelolyckor mellan april 2019 och december 2022. Över 1 800 frakturer registrerades och en tredjedel av dem krävde operation.

Annons

Medelåldern för patienterna var 29 år och 70 procent av dem var män. Drygt 400 frakturer drabbade barn.

Nära 80 procent av alla frakturer drabbade skulderblad, nyckelben, över- och underarm eller handleden.

"I studien inkluderades endast frakturer som kräver ortopedisk behandling. Här ingår inte skador på bröstkorg och revben, skallskador, bukskador och sårskador vilket betyder att skadorna totalt sett är betydligt fler under den granskade perioden", säger Hernefalk.

Forskarna efterlyser en ökad medvetenhet om riskerna med elsparkcyklar.

Studien genomfördes vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons