Nyheter

Studie: Alkohol krymper hjärnan

Ju mer alkohol du dricker desto mer krymper din hjärna.
Nyheter • Publicerad 14 oktober 2008

Alkoholen skyddar alltså inte hjärnan på samma sätt som den anses skydda hjärta och kärl, visar en ny amerikansk studie.

Forskaren Carol Ann Paul vid Wellesley College i Massachusetts och hennes kolleger ville se om alkohol också skyddar mot den minskning av hjärnans volym som äger rum i samband med åldrande. De mätte hjärnans volym hos 1 839 friska kvinnor och män i åldrarna 33 till 88 år med magnetkamera. Deltagarna fick också uppge hur mycket vin, öl och sprit de drack varje vecka.

Undersökningen, som ingår i den stora Framingham-studien som sedan 50 år följer hälsan hos invånarna i staden Framingham i USA, visade att hjärnan hos helnykterister krympte minst. Näst minst krympte hjärnan hos nyktra alkoholister.

Studien, som publiceras i tidskriften Archives of Neurology, visar att det räcker med så små alkoholmängder som ett till sju små glas vin i veckan för att hjärnan ska påverkas. Kvinnors hjärnor var känsligare än mäns.

Hjärnvolymen hos dem som avstod från alkohol var i genomsnitt en procent större än hos dem som drack mer än 14 glas vin i veckan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.