Strömmer: Vi måste göra något kraftfullt

Nya justitieministern vill rivstarta arbetet mot den grova kriminaliteten i Sverige med ett nyinrättat råd och det han kallar "långtgående förslag" på lagändringar.
Politik • Publicerad 18 oktober 2022
Gunnar Strömmer (M) får posten som justitieminister i Ulf Kristerssons regering.
Gunnar Strömmer (M) får posten som justitieminister i Ulf Kristerssons regering.Foto: Christine Olsson/TT

50-årige Gunnar Strömmer tar klivet från partisekreterarrollen till justitieminister i regeringen Kristersson. Inte alls okänd mark för Strömmer – han är jurist, är grundare av den ideella organisationen Centrum för rättvisa och har arbetat som advokat.

– Vi sade ju att vi skulle få ordning på Sverige, och ett av de största samhällsproblemen vi nu måste ta itu med är den grova kriminaliteten, säger Gunnar Strömmer till journalister på plats efter det att den nya regeringen presenterats.

Vill få tryck

Han lyfter inrättandet av ett nytt råd på justitiedepartementet, som ska arbeta mot den grova brottsligheten och gängkriminaliteten i Sverige, som överst på priolistan.

– Då kan vi samla de kompetenser och aktörer som krävs för att få tryck i framtagandet av nya verktyg, få tryck i de utredningsprocesser som krävs för att få ny lagstiftning på plats och också få en överblick på alla de resurser som finns, säger justitieministern.

Bland de förslag som de fyra högerpartierna kommit överens om på kriminalpolitikens område finns bland annat hemliga tvångsmedel i preventivt syfte, kriminalisering av deltagande i kriminella gäng, införandet av anonyma vittnen och en möjlighet att utvisa gängkriminella utan dom. Åtgärder som enligt kritiker riskerar att urholka rättssäkerheten.

Respektera rättssäkerheten

Och många av förslagen är långtgående, konstaterar Gunnar Strömmer.

– Det är utan tvekan ett mycket långtgående program mot den grova brottsligheten, och jag är helt förvissad att det kan utformas på ett sådant sätt att vi också har respekt för rättssäkerhet och den personliga integriteten och andra värden. Men att vi måste göra något kraftfullt, det tycker jag är uppenbart.

TT: Dödsskjutningarna är rekordhöga, när vänder de nedåt?

– Det vågar nog ingen egentligen ha någon säker prognos för. Vi kan konstatera att de väl har tredubblats under de åtta år som ligger bakom oss, och det är klart att det kommer att ta tid att vända kurvorna.

På frågan från medier om han har några skelett i garderoben svarar Strömmer att han köpt svart städhjälp vid några tillfällen för 20 år sedan, samt att han vid två tillfällen åkt fast för fortkörning och fått böter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.