Annons
Nyheter

Strejkhot efter avvisat lönebud

Industrifacken avvisade på söndagen det senaste budet i avtalsförhandlingarna och meddelade att de nu rustar för en eventuell konflikt.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2010

Men trots de hårda orden är strejkrisken inte överhängande, anser arbetsmarknadsexpert.

Det bud som parterna fick motta på lördagen betecknades som "en provokation" av samtliga fackförbund inom industrin. Budet innehöll förslag på 0,7 procent lönehöjning under 12 månaders tid – en lägre nivå än den som gavs i det förra budet.

Annons

– Att vi i ett såhär sent skede får ta emot en hemställan som är sämre än den förra tror jag ingen har varit med om tidigare. Det gör mig allvarligt oroad över vart det här kommer att ta vägen, säger Per-Olof Sjöö, ordförande för GS, som organiserar anställda inom skogsbruk, träindustrin och tryckerier.

Runda las

En av knäckfrågorna, förutom lönenivån, är företagens möjligheter att runda lagen om anställningsskydd (las) genom att ta in personal via bemanningsföretag. Frågan har inte alls tagits upp i medlarnas bud, enligt facken.

Förbunden meddelade på söndagen att de nu förbereder sina organisationer på en möjlig konflikt.

– Vi vill inte hamna i en sådan situation, men det finns en gräns. Tiden håller på att rinna ut och vi måste sätta oss ner och förhandla, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

På arbetsgivarsidan avvisade Stål och Metall och Skogsarbetsgivarna också helgens medlarbud. Men den största representanten, Teknikföretagen, förklarade sig nöjda. Lönenivån ligger inom ramen för Europanormen, anser informationschef Jonas Cohen.

Inget nytt datum

Han avvisar fackförbundens tal om en hotande konflikt:

– Vi ägnar oss inte åt att spekulera i konflikt. Från vår sida ägnar vi oss mer åt förhandlingar.

Något datum för nästa bud från medlarna har inte givits. Men parterna är ense om att en ny hemställan måste komma snart – det nuvarande avtalet löper ut den 31 mars.

Annons

Om parterna inte enas och facken gör allvar av sitt hot om strejk, måste ett varsel läggas senast den 22 mars.

Men fler turer återstår innan hotet blir verklighet, tror Christer Thörnqvist, strejkforskare vid Göteborgs universitet:

– Hittills säger båda sidor ungefär vad man förväntar sig i en avtalsrörelse. Buden står långt ifrån varandra, men man brukar kunna jämka ihop det. Möjligen går det så långt som till ett varsel, men det är fortfarande för tidigt att säga om det blir en strejk.

Årets avtalsrörelse I år ska nya kollektivavtal sättas för tre miljoner löntagare.De pågående förhandlingarna för industrin är först ut och kommer att sätta märket för övriga arbetsmarknaden.Lördagens bud från medlarna (kallade "de opartiska ordförandena") innehöll ett lönebud på 0,7 procent under 12 månader.Den 31 mars löper avtal ut som berör cirka två miljoner anställda. (TT)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons