Annons
Nyheter

Strejk kan bryta ut i nio landsting

Vårdfacket trappar upp striden i hela landet med arbetsgivarna och lägger nya strejkvarsel.
Nyheter • Publicerad 17 april 2008

Samtidigt börjar vårdavdelningar stängas och operationer att ställas in.

Vid lunchtid på måndag kan strejk bryta ut i nio landsting. Varken fack eller arbetsgivare tror i dagsläget att en konflikt går att undvika – förhandlingsläget är fortsatt dött.

Annons

Sjukhusen runt om i landet har redan börjat planera för hur strejken ska hanteras. De kommer främst att berätta vad som pågår via internet och en annonskampanj. Vårdguiden blir en viktig kanal.

Mitt i den värsta planeringshysterin kom Vårdförbundet med ett nytt strejkvarsel på onsdagen. Det slår mot de landsting som klarat sig i den första strejkvågen samt ett 40-tal nya kommuner.

Patienterna i Västerbotten märker precis som på många andra håll i landet främst konflikten genom att planerade operationer och röntgenundersökningar ställs in.

– Det kommer naturligtvis att bli oerhört stökigt och bökigt. Konflikten stoppar effektivt den planerade vården, säger Margit Håkansson, chef för medicinsk diagnostik och service i Västerbottens läns landsting.

Däremot räknar landstinget med att klara den akuta vården vid sjukhusen i Umeå, Skellefteå och Lycksele.

I Stockholm kommer sjukhusen att transportera patienterna mellan sjukhusen, enligt Stefan Engqvist, chefsläkare på Karolinska universitetssjukhuset:

– Det här skapar oacceptabla hot mot patientsäkerheten.

Värmlänningarna är redan hårt drabbade av varslet. Operationer har ställts in och avdelningar tömts.

– Vi har redan stoppat intagningen av patienter. Av 140 platser är det 58 som berörs och de flesta är över 90 år gamla, säger Berit Hassel, verksamhetschef på medicinkliniken på Karlstad, till TT.

14 av dessa är akuta. 44 platser är geriatrik- och strokepatienter.

Även akuten på Östra sjukhuset i Göteborg hotas att stängas, om parterna inte lyckas enas om ett nytt avtal.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons