Annons
Nyheter

Strålsäkerhetsmyndigheten: "Försämrad situation under natten"

Enligt Helene Jönsson, expert på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), har situationen försämrats något i Fukushima under den gångna natten.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2011

– I går misstänkte man att reaktor 2 läckte. Nu misstänker man att inte heller 1 och 3 är täta. Det är inte bekräftat ännu, det rör sig än så länge om misstankar, säger hon till TT.

TT: Vad är det framför allt som gör att Tepco inte får kontroll på situationen?

Annons

– De saknar fortfarande el vid reaktorerna. Det finns en fungerande dieselgenerator vid reaktorerna 5 och 6 och där har situationen blivit bättre.

TT: Hur är det möjligt att Japan, världsledande inom de flesta teknikområden, inte får fram reservkraft till kärnkraftverken?

– Jag vet inte hur vägarna ser ut efter jordbävningen. Det handlar ju inte bara om kärnkraftverken, det är ju hela området som inte fungerar, säger Helene Jönsson som dock understryker att el måste fram till reaktorerna.

– El och vatten till kyla är absolut det primära.

Victoria Ramalho
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons