Annons
Nyheter

Strålning stoppar vattenkanoner

Vattenkanonerna som skickats till det havererade kärnkraftverket Fukushima 1 kan inte längre användas på grund av för höga strålningsnivåer på platsen.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2011
Foto: 

I stället för polisens vattenkanoner, som inte kommer tillräckligt nära, har nu särskilda fordon från den japanska militären rullats fram för att begjuta reaktor 3 med vatten, enligt tv-kanalen NHK.

- Läget är fortsatt allvarligt. Det som dominerar är att det är problem med kylningen i bränslebassänger i 3 och 4 och då de ligger utanför inneslutningarna kan det bli stora utsläpp, sade Björn Dverstorp vid Strålsäkerhetsmyndigheten till TT på torsdagsmorgonen.

Annons

Vid niotiden på morgonen lokal tid började helikoptrar vattenbomba reaktor 3, sedan radioaktiviteten kring kärnkraftverket och temperaturen i reaktorerna ökat.

I fyra vändor östes omkring 30 ton havsvatten över reaktorn för att hålla det använda bränslet i kylbassängerna under vatten och undvika stora radioaktiva läckage.

Men av de 200 vattenbombningar som helikoptrarna gjort har bara två lyckats, enligt Dverstorp.

- Varje helikoptertank har 7 500 liter vatten så det ger lite perspektiv. Sedan tänker man försöka med andra åtgärder men i nuläget kan jag inte säga mer.

Under tiden inriktade energibolaget Tepco sig på att få fram ström till Fukushima för att undvika explosioner och härdsmältor.

- Om reparationerna kan slutföras kommer vi att kunna aktivera olika elektriska pumpar och få in vatten i reaktorerna och bassängerna där de använda bränslestavarna finns, sade en talesman för Tepco.

Enligt atomenergiorganet IAEA har flera personer skadats och förts till sjukhus bland dem som arbetar på kärnkraftverket Fukushima 1. Bland skadorna finns brutna ben och "plötsliga insjuknanden". Flera skadades när reaktorhallarna i reaktor 1 och 3 exploderade i helgen - fyra vid första tillfället och 11 vid andra.

Man bekräftar att två människor saknas.

Flera människor som arbetar vid verket har också utsatts för stråldoser. Brandmän som utsatts för strålning undersöks, står i rapporten som publicerades natten till torsdag svensk tid.

En tjänsteman från det internationella atomenergiorganet (IAEA) uttryckte 2008 oro över säkerheten i Japans kärnkraftverk, vid ett möte med kärnkraftsexperter från G8-länderna i Tokyo, uppgav brittiska tidningen The Daily Telegraph i tisdags.

Annons

"Han förklarade att säkerhetsguiderna för jordskalvssäkerhet bara har uppdaterats tre gånger på 35 år", rapporterade USA:s ambassad från mötet, enligt dokument som tidningen fått tillgång till via Wikileaks.

Kärnkraftverket Fukushima 1 var byggt för att klara av ett skalv med magnituden 7,0.

En fullständig härdsmälta i någon av reaktorerna i kärnkraftverket Fukushima 1 i Japan innebär inte att vi får ett nytt Tjernobyl, enligt svenska experter. Även om reaktorinneslutningen spricker blir utsläppet mycket mer begränsat.

Experterna oroar sig mer för det utbrända kärnbränslet i reaktor 4. I värsta fall blir det en plym med radioaktivt material som sprider sig. Men även det skulle röra sig om betydligt mindre utsläpp än vid Tjernobyl.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons