Annons
Nyheter

Stort utsläpp av palmolja norr om Gotland

Kustbevakningen har upptäckt ett stort utsläpp av palmolja utanför Gotska Sandön, norr om Gotland.
Brott • Publicerad 12 april 2023
Utsläpp av palmolja från ett fartyg norr om Gotska Sandön i Östersjön.
Utsläpp av palmolja från ett fartyg norr om Gotska Sandön i Östersjön.Foto: Kustbevakningen

Minst 600 liter olja bedöms ha hamnat i vattnet och täckt ett område som är runt tio kvadratkilometer stort.

En förundersökning är inledd och personal på fartyget där oljan misstänks komma från har förhörts. Prover har också gjorts ombord.

Annons

"Vi har säkrat bevis och vi har en tydlig källa", säger Jonatan Örn, förundersökningsledare på Kustbevakningen, i ett pressmeddelande.

Kustbevakningen tror att utsläppet gjorts i samband med att tankarna rengjorts och att man då släppt ut mer olja än vad som är tillåtet.

"Det här är något vi ser allt oftare i våra vatten. Transporterna av olika ämnen som används framför allt i nya bränslen ökar, och därmed den här typen av utsläpp. Tyvärr saknas det effektiva juridiska verktyg för att komma till rätta med det i dag."

Palmolja bryts ner i vattnet och dunstar i luften men är kladdig och kan skada fåglar som andra oljor. Att bekämpa utsläppet är inte möjligt.

Fartyget är på väg till Finland, och Kustbevakningen och Åklagarmyndigheten samarbetar med finländska myndigheter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons