Annons
Nyheter

Stort intresse för byggande av småhus

Från och med i dag är det grönt ljus att bygga så kallade Attefallshus – ett maximalt 25 kvadratmeter stort bostadshus – utan att begära bygglov.
Nyheter • Publicerad 2 juli 2014
Foto: Claudio Bresciani / TT

Och intresset för stugan är stort.

– Vi har känt av ett enormt uppsving i förfrågningar, säger Jörgen Andersson, försäljningschef hos stugtillverkaren Enkelrum.

Annons

Byggnaden får användas som exempelvis gäststuga, förråd eller permanentbostad. Enligt återförsäljare av stugor och friggebodar är intresset stort.

– Sedan april har 300 personer hört av sig till oss med frågor om just Attefallshuset, säger Jörgen Andersson, försäljningschef vid stugtillverkaren Enkelrum.

Enligt honom kan det slopade bygglovet ge en rejäl skjuts för företagets försäljning. Samtidigt är prognosen osäker då få verkligen gjort en beställning. Anledningen är att det krävs en bygganmälan och ett startbesked från kommunen.

– Dessutom är det ett större projekt än vad många tror. Ska man ha badrum och el i stugan blir det mer pengar och mer komplicerat än vad många först tänkt, säger han.

Förutom tilläggsbostaden är det nu även fritt fram att bygga ut ditt hus med 15 kvadratmeter samt två takkupor utan bygglov.

Isak Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons