Annons
Nyheter

Större viktnedgång med glad läkare

Förmaningar och skrämsel går bort men positiva uppmaningar kan få patienterna att gå ner i vikt. Läkarnas attityd påverkar helt enkelt patienterna, enligt ny forskning.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Hälsa • Publicerad 9 november 2023

”Det här programmet är en toppenbra möjlighet och att lägga om livsstilen kommer att få dig att må mycket bättre”.

När läkare på vårdcentraler presenterade program för viktminskning med glatt tonfall och använde ord som "chans" och "möjlighet" och fokuserade på fördelarna med att gå ner i vikt – då lyckades patienterna ofta bra med sina nya vanor.

Annons

När läkaren i stället framhöll negativa aspekter med att vara överviktig och pratade om risker för följdsjukdomar så minskade chansen att patienten gjorde livsstilsförändringar, enligt en brittisk studie.

Samtal spelades in

Det är forskare vid universitetet i Oxford som analyserat samtal mellan läkare och patient där de diskuterar ett 12-veckorsprogram med livsstilsförändringar. Samtalen spelades in och forskarna analyserade dem och jämförde med hur väl patienterna lyckades med att följa programmen och hur mycket de tappade i vikt.

Forskarna delade in läkarnas sätt att prata om 12-veckorsprogrammet i tre kategorier – som ”goda nyheter”, ”dåliga nyheter” och ”neutral”. Totalt ingick läkare och patienter från nästan 40 olika vårdcentraler.

Personer med fetma gick ner mer i vikt om läkaren som informerade dem använde positiva ord än om hen var neutral eller negativ, enligt en studie. Arkivbild
Personer med fetma gick ner mer i vikt om läkaren som informerade dem använde positiva ord än om hen var neutral eller negativ, enligt en studie. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

Efter ett år jämfördes resultaten och de läkare som hade en positiv hållning under samtalet hade betydligt fler patienter som anslöt sig till 12-veckorsprogrammet. Det var också de som gick ner mest i vikt efter 12 månader, i snitt 4,8 kilo.

De som fått programmet presenterat för sig som ”dåliga nyheter”, där läkaren använde ord som övervikt och fetma och pratade om risker - gick ner 2,7 kilo i snitt. De som träffade en läkare som kommunicerade neutralt gick bara ner 1,2 kilo i snitt.

Mer motiverade patienter

Forskarna förklarar skillnaden i viktnedgång med att färre deltog i programmet i den negativa och neutrala gruppen än i den som fick det presenterat som något positivt.

I Sverige var 51 procent av alla vuxna överviktiga eller hade fetma 2022 och andelen ökar stadigt. Att prata mer positivt och lösningsfokuserat skulle enligt forskarna bakom studien kunna vara ett sätt att göra patienterna mer motiverade. Men det finns svagheter. Patienterna hade inte lottats till vilken inställning läkaren skulle ha och det kan helt enkelt ha varit så att läkaren var mer positiv inför patienter som de upplevde var mer sugna på att delta i programmet.

Totalt ingick 246 patienter med kroppsmasseindex (BMI) på i snitt 34 samt 87 läkare i studien. Resultaten har publicerats i tidskriften Annals of Internal Medicine.

Fakta

Övervikt och fetma ökar i alla grupper

Övervikt och fetma ökar i stort sett i alla åldrar och det finns inga tecken på att utvecklingen håller på att avstanna.

Förekomsten av övervikt och fetma ökar med åldern, från cirka 10 procent bland 4-åringar till 30 procent bland unga vuxna (16–29 år) och upp till 60 procent bland vuxna mellan 45–64 år 2018.

Mer än en miljon vuxna har idag fetma i Sverige. Andelen har ökade från 11 procent till 16 procent mellan 2004 och 2022, medan andelen med övervikt och undervikt varit i det närmaste oförändrat. Däremot har andelen med normalvikt minskat. Detta betyder att fler individer blivit tyngre och vi har fått en påfyllnad i högre viktkategorier.

I alla åldersgrupper finns det könsskillnader, men också regionala skillnader i förekomsten av övervikt och fetma.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons