Nyheter

Stormen Dagmar drabbar Norrland

Julhelgen bjuder på extrema vädertyper i vårt avlånga land. På Södermalm i Stockholm växer smultron.
Nyheter • Publicerad 25 december 2011
Foto: 

Men under juldagen och annandagen drabbar stormen Dagmar mellersta Norrland.

Ovädret Dagmar drar under dagen in över Nordnorge, där man varnar för stormvindar. Det fortsätter till Sverige och drabbar mellersta Norrland främst natten mot annandagen. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Jämtland, Härjedalen, Västernorrland och Gävleborg där det kan blåsa stormvindar på 30 meter i sekunden.

På flera andra håll väntas mycket hårda vindbyar, som ger en klass 1-varning.

Enligt norska Meteorologisk institutt tros Dagmar bli en av de tio kraftigaste stormarna de senaste 30 åren. Kryssningslinjen Hurtigruten har ställts in mellan Bergen och Trondheim, uppger norska medier.

– Blåsten kulminerar annandagens morgon och förmiddag. Sedan kommer en högtrycksrygg in bakom, säger Miguel Portal, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Annandagen spås ändå bli mild i söder, med hela tio plusgrader i västra Götaland.

I det milda vädret frodas också växterna. På Södermalm i Stockholm har smultronblommor slagit ut och förvandlats till stora, men ännu omogna smultron. Innehavaren av odlingen säger till TT att de förhoppningsvis kan skördas till nyår.

SMHI:s varningsklasser

Klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på internet, radio eller tv.

Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på internet, radio eller tv.

Klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.