Annons
Nyheter

Storm mot Pehrson – arbetslösa har det "fett"

Kritiken mot arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) är omfattande efter ett inlägg på Twitter där han kopplar bristen på lokförare till att arbetslösa har det för "fett".
Sanningen är att flera tusen sökte de få utbildningsplatser för att bli lokförare som fanns förra året.
Politik • Publicerad 14 april 2023
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Över 1 500 personer sökte förra året Trafikverksskolans ettåriga utbildning som har 36 platser. MTR:s egen lokförarutbildning rapporterade 750 sökande till sina 30 platser. Även SJ har sedan i vintras en egen lokförarutbildning.

Ändå fick beskedet om inställda tåg mellan Skåne och Göteborg Johan Pehrson att twittra:

Annons

"Inga SJ-tåg mellan Skåne och Göteborg i sommar. Det är helt sjukt faktiskt. Hundratusentals arbetslösa. Ändå går inte tågen på grund av lokförarbrist. Med regeringens politik kommer det inte vara lika fett att vara arbetslös. Bidragsreform. Utbildningslinje. Arbetslinje. Punkt".

Kritik från facket

Hans Twitterinlägg fick snabbt flera hundra svar och kommentarer.

Pehrson har "noll förankring i verkligheten" twittrar Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. TCO:s ordförande Therese Svanström skriver: "Nu undrar jag om kontot är kapat – annars är det nog dags för prao som arbetslös nästa gång."

Socialdemokraten och förre justitieministern Morgan Johansson (S) skriver: "En gång i världen stod också Folkpartiet upp för social trygghet vid sjukdom och arbetslöshet. Nu är det bara klasskamp uppifrån och hånfullheter som gäller för Liberalerna".

Johan Pehrson säger till TT att han med sin tweet "menade att det är väldigt viktigt att vi förstärker arbets- och utbildningslinjen".

– Det är orimligt att vi fortsätter ha så många arbetslösa i Sverige, samtidigt som vi har så många lediga jobb. Vi pratar om hundratusentals lediga jobb där människor måste få anställning, säger Pehrson.

TT: Missuppfattades din tweet?

– Begrepp där man skriver ”fett” i en kort text på 240 tecken, det är ett uttryck för att korta ned det som vi har som avsikt att skärpa upp kraven, kontrollerna i både a-kassan och på arbetsförmedlingen för att se till att fler personer verkligen gör det som förväntas.

Pehrson: Outnyttjade platser

TT: Är det fett att vara arbetslös i Sverige i dag?

– Det är fler personer som måste möta tydligare uppföljning. A-kassan har fått i uppdrag att öka sina kontroller, och likadant ska arbetsförmedlingen se till att man gör en skärpt uppföljning vad gäller att anvisa personer till utbildning eller till arbete.

Annons

TT: Det har varit ett stort antal sökande till få platser på Trafikverksskolans och MTR:s utbildningar. Kände du till det?

– Ja, absolut, men jag vet om att det var outnyttjade platser både 2021 och 2022, och vi tillser nu från regeringens sida att det finns väldigt många platser att söka även de kommande åren, och jag hoppas att de blir fullsökta. Det är ett jätteviktigt arbete att vara lokförare, vi pratar om mellan 200 och 300 platser per år, det är inte så att det bara finns på ett ställe den här utbildningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons