Annons
Nyheter

Stora bränder – och säsongen har knappt börjat

Flera stora bränder rasar i södra Europa i skarp kontrast till de översvämningar som har lamslagit nordvästra delen av kontinenten de senaste veckorna. I Sydeuropa befaras att den eldfängda säsongen bara börjat.
Europa • Publicerad 26 juli 2021
Bränderna i Katalonien sprider stickande rök över stora områden norr om Tarragona och väster om Barcelona. Bild från i söndags.
Bränderna i Katalonien sprider stickande rök över stora områden norr om Tarragona och väster om Barcelona. Bild från i söndags.Foto: Joan Mateu Parra/AP/TT
En helikopter släpper ner vatten i ett skogsområde i provinsen Oristano på Sardinien.
En helikopter släpper ner vatten i ett skogsområde i provinsen Oristano på Sardinien.Foto: Alessandro Tocco/AP/TT
Två kvinnor tar skydd under ett paraply vid Parlamentstorget i centrala London.
Två kvinnor tar skydd under ett paraply vid Parlamentstorget i centrala London.Foto: Victoria Jones/AP/TT

Den stekande hettan i södra Europa i kombination med kraftiga vindar driver på de bränder som rasar i Frankrike, Spanien, Italien och Grekland. I det franska bergsområdet Alaric – ungefär mittemellan Toulouse och Montpellier – arbetade omkring 1 000 personer intensivt med att försöka få kontroll på de bränder som rasat i helgen, rapporterar tidningen L'Indépendant.

Några tiotal mil söderut, i Spanien, härjar elden väster om Barcelona. Aska och rök rapporterades under helgen ha nått in i Spaniens näst största stad, skriver El Periódico.

Veritabla "grytor"

Annons

Den katalanska tidningen rapporterar också om stor oro inom regionens brandmyndigheter. Redan har 375 skogsbränder registrerats i år, varav drygt 50 i juli. Experterna El Periódico talat med säger att vindar och hetta förvandlar skogsområden till veritabla "grytor" där minsta gnista, från exempelvis åskoväder, är farligt.

I regionen Kastilien-La Mancha i den sydöstra delen av landet har ett område på över 2 500 hektar brandhärjats under helgen. Hittills har omkring 35 000 hektar eldhärjats i Spanien, men brandsäsongen har bara börjat.

I Italien har skogs- och markbränder brutit ut på Sicilien och Sardinien och orsakat omfattande förödelse, rapporterar AFP. Omkring 400 personer i regionen Oristano på Sardinien tvingades evakuera sina hem. Italien har begärt och fått förstärkning med brandbekämpningsflyg från Frankrike och Grekland.

Värmebölja på gång

I Grekland säger landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis att omkring 50 bränder bekämpats det senaste dygnet och att man befara fler bränder då ytterligare en värmebölja är på intågande.

– Jag vill understryka att augusti är och förblir en svår månad. Därför är det så viktigt för oss alla, att de statliga servicefunktionerna är i högsta beredskap tills brandbekämpningsperioden är över, säger Mitsotakis.

I skarp kontrast till torkan och värmeböljorna i Sydeuropa fortsätter röjningsarbetet efter de massiva regnmängder som fallit de senaste veckorna i nordvästra Europa, från Tyskland, Schweiz och Österrike till Belgien, Nederländerna och Storbritannien. Skyfallen och översvämningarna har krävt hundratals människoliv och orsakat enorm förödelse på byggnader, fordon, vägar, broar och järnvägar.

I söndags drabbades Storbritannien av ett skyfall motsvarande en månads nederbörd i vissa områden. I London svämmade tunnelbanestationer över och bil- och bussförare blev strandade på gatorna, rapporterar BBC. Ett sjukhus tvingades evakuera omkring 100 patienter och ställa in operationer då skyfallet slog ut elen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons