Annons
Nyheter

Stor skillnad på väntetid för cancerdiagnos

Vård • Publicerad 4 augusti 2022
Länssjukhuset i Kalmar är relativt snabba på att ge besked om misstänkt malignt melanom. Arkivbild.
Länssjukhuset i Kalmar är relativt snabba på att ge besked om misstänkt malignt melanom. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Väntetiden från ett första läkarbesök till diagnos vid misstänkt hudcancer varierar stort i landet, rapporterar Dagens Medicin.

Skillnaden i genomsnittlig väntetid sträcker sig från 18 kalenderdagar i Dalarna till 37 kalenderdagar i Västmanland, enligt siffror från 2021 i det nationella kvalitetsregistret för hudmelanom. Riksgenomsnittet är 29 dagar.

Annons

Enligt rekommendationen, standardiserat vårdförlopp, ska det inte ta mer än 26 dagar att få besked.

De regioner Dagens Medicin varit i kontakt med pekar på att väntetiden beror på exempelvis misstänkt allvarlighetsgrad, kapacitet på patologen, personalbrist och omställningsarbete.

Kalmar med 24 dagar är ett av tio län som ligger under rekommendationen.

– Förutom att skruva på tiderna så har vi ett gott samarbete med primärvården. Med bildremisser därifrån går det fort för oss att prioritera vilka patienter som ska komma till hudmottagningen. Vi har också bra kontakt med kirurg och patologen som jobbar snabbt, säger överläkare Katarina Holmdahl Källén till Dagens Medicin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons