Annons
Nyheter

Stor oro över presidentbeslut i Tunisien

Tunisien • Publicerad 8 februari 2022
Tunisiens president Kaïs Saïed. Arkivbild.
Tunisiens president Kaïs Saïed. Arkivbild.Foto: Slim Abid/Tunisiens presidentkansli via AP/TT

FN och flera västländer uppmanar Tunisiens president Kaïs Saïed att ompröva sitt beslut att upplösa landets högsta juridiska råd.

Rådet ska säkerställa rättsväsendets oberoende i Tunisien. Beskedet om upplösandet kom i söndags, och ses som ytterligare ett beslut som förstärker presidentens makt.

Annons

Förra sommaren stängde Saïed parlamentet och avsatte regeringen. Därefter har han utfärdat flera dekret som anses inkräkta på demokratin.

Diplomater från G7-länderna och från EU:s representant sade att de var "djupt oroade över beskedet att upplösa rådet, vars uppdrag är att försäkra att rättssystemet fungerar och se till att dess oberoende respekteras".

Den så kallade jasminrevolten i Nordafrika inleddes i Tunisien i december 2010. Protesterna ledde inte till några större demokratiska förändringar i länderna där demonstranter krävde ökat inflytande. Tunisien var undantaget, men bedömare ser en stor fara att det nordafrikanska landet återgår till auktoritärt styre efter Saïeds maktövertagande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons