Annons
Nyheter

Stor ökning av syfilis i landet

Färre drabbades av klamydia förra året och de senaste årens stora ökningar av gonorré visar tecken på avmattning.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2014

Men smittorna ligger alltjämt kvar på höga nivåer och syfilis har blivit vanligare.

– Ändrat sexuellt beteende har bidragit till att könsjukdomar har blivit vanligare. Studier visar att kondomanvändningen bland ungdomar är ganska låg med nya och tillfälliga partner, säger epidemiologen Inga Velicko på Folkhälsomyndigheten.

Annons

Förra året rapporterades över 1 100 fall av gonorré och nära 36 000 klamydiainfektioner i Sverige, enligt myndighetens årliga statistik. Det är höga siffror jämfört med slutet av 1990-talet.

Mycket syfilis

Ändå rymmer statistiken ljusglimtar. Trenden sedan 2009 har varit kraftiga ökningar av antalet som smittas av gonorré. Men fjolårets ökning var marginell – ett i vart fall tillfälligt avsteg från trenden. Klamydiainfektionerna minskade i sin tur med nära fem procent jämfört med förra året.

Än är det dock för tidigt att jubla över utvecklingen, enligt Velicko.

– Vi kan inte säga att det är något trendbrott än. Vi får vänta till statistiken för 2014, säger hon.

En könssjukdom har också ökat kraftigt – antalet rapporterade fall av syfilis steg förra året med nära 40 procent. Totalt handlar det om mindre än 300 fall, men i slutet av 1990-talet låg nivåerna under 50 smittade per år. En tänkbar förklaring till de högre siffrorna på 2000-talet är, enligt Folkhälsomyndigheten, spridning mellan män som har sex med män och att smittan kan följa med flyktingar som anländer från platser där syfilis är vanligare.

Lättupptäckt

Fler fall rapporterades också av en särskilt allvarlig typ av klamydia, lymphogranuloma venereum (LGV). Sjukdomen har gått från att vara "mycket ovanlig" i Västeuropa till att få "viss spridning", enligt myndigheten. I Sverige rapporterades 22 fall, varav de flesta smittats i utlandet. Uteslutande var de drabbade män som har sex med män.

Sjukdomen kan få allvarliga följder för den drabbade men kan behandlas med antibiotika. Till skillnad från vanlig klamydia, som ofta saknar symptom, är LGV lättare att upptäcka, enligt Velicko.

– Det är en infektion som oftast ger symptom och man sällan missar. Männen som får symptom söker vård och får behandling.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons