Annons
Nyheter

Stoppade flygplan – döms till fängelse

Brott • Publicerad 9 november 2022
I juni 2020 stoppade fyra personer en flygplan mellan Ängelholm och Arlanda. Arkivbild.
I juni 2020 stoppade fyra personer en flygplan mellan Ängelholm och Arlanda. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En man i 50-årsåldern döms till två månaders fängelse efter en klimataktion på Ängelholms flygplats.

Det var i slutet av juni 2020 som fyra personer köpte flygbiljetter från Ängelholm. De passerade säkerhetskontrollen, men steg aldrig på planet. I stället limmade en person fast sina händer på flygplanets nos.

Annons

De tre andra personerna höll upp en banderoll framför planet, filmade aktionen och kommunicerade med polis samt flygpersonal. Samtidigt klistrade två andra personer upp lappar med klimatrelaterade budskap i flygplatsterminalen.

Mannen i 50-årsåldern har vid ett senare tillfälle, i oktober 2021, tagit sig in på Ängelholms flygplats genom ett stängsel och satt sig vid en landningsbana.

Han döms till fängelse för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, egenmäktigt förfarande och skadegörelse. De andra personerna som deltog i aktionen i juni 2020 döms till villkorlig dom och dagsböter.

De två personerna som klistrade upp lappar döms till ringa skadegörelse med böter som påföljd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons