Nyheter

Stoppade fjädrar säljs igen

Påskfjädrarna är tillbaka hos flera butikskedjor som i fjol stoppade produkten efter larm om djurplågeri när dun och fjäder rycktes från levande fåglar.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2010
Påskfjädrarna är tillbaka hos flera butikskedjor som i fjol stoppade produkten efter larm om djurplågeri.
Påskfjädrarna är tillbaka hos flera butikskedjor som i fjol stoppade produkten efter larm om djurplågeri.Foto: Scanpix

– Nu har vi garantier för att de fjädrar vi säljer kommer från slaktade kalkoner i USA, säger Monica Hultgren, pressinformatör vid Åhléns.

– Vi har gjort en så kallad tredjepartskontroll av vår leverantör. Fjädrarna är en biprodukt från slakten. De skickas sedan till Kina där de tvättas och färgas, säger hon.

Åhléns stoppade all försäljning av dun- och fjäderprodukter efter larmet om djurplågeri. Förutom påskfjädrar handlade det exempelvis om jackor, täcken och kuddar.

Än så länge är det bara påskfjädrarna som återinförts i sortimentet.

– I de övriga produkterna har dun och fjäder ersatts med andra material, säger Monica Hultgren.

Certifikat som garanterar

Även butikskedjan Lagerhaus har återupptagit försäljningen av påskfjädrar.

– Nu har vi certifikat som garanterar att de fjädrar vi säljer kommer från döda fåglar, säger Kalle Sjödin, vd för Lagerhaus.

Varken Ica eller Coop stoppade försäljningen av påskfjädrar i fjol. Båda kedjorna hade fått garantier från sina leverantörer om fjädrarnas ursprung.

– Vi hade fått försäkringar från våra leverantörer om att fjädrarna inte kom från levande fåglar, säger Staffan Ekengren, presschef vid Ica.

Icas påskfjädrar kommer från kalkoner, uppfödda i USA och Asien. De fjädrar Coop säljer i år kommer från amerikanska kalkoner som slaktats inför thanksgiving-högtiden 2008.

Det var TV 4:s program Kalla fakta som i början av 2009 avslöjade omfattande djurplågeri bland dunproducenter i Polen, Ungern och Kina. De tre länderna står för den största delen av världens dunproduktion.

Av ett 40-tal producenter i länderna som kontaktats av Kalla fakta svarade 90 procent att de plockade dun från levande gäss.

I programmet visas hur dunet hamnade i Sverige via mellanhänder i Tyskland och Danmark.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.