Annons
Nyheter

Kristersson: Olyckligt om Finland går före

För Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är det ingen huvudfråga om Sverige och Finland ratificeras samtidigt som Natomedlemmar.
Statsminister Ulf Kristersson anser att det vore "olyckligt" om Finland gick före.
Säkerhet • Publicerad 14 februari 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) i riksdagen på tisdagen.
Statsminister Ulf Kristersson (M) i riksdagen på tisdagen.Foto: Jessica Gow/TT
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Natos försvarsministrar möts i Bryssel, och frågan om Sveriges och Finlands ansökan är het i kulisserna.

En finländsk reporter frågade generalsekreterare Stoltenberg om det vore acceptabelt för Nato om Turkiet ratificerar Finland före Sverige.

Annons

– Huvudfrågan är inte om Finland och Sverige ratificeras samtidigt. Det viktigaste är att båda blir fullvärdiga medlemmar i Nato så snart som möjligt, svarade Jens Stoltenberg.

– Jag är övertygad om att bägge länder blir fullvärdiga medlemmar och jag jobbar hårt för att få igenom ratificeringen så fort som möjligt, säger Stoltenberg.

Förändrad attityd?

Uttalandet tolkades av del medier som en förändring i attityd. Financial Times beskriver det som att Nato för första gången öppet erkänner möjligheten att Finland och Sverige går med i försvarsalliansen var för sig.

Turkiet har fortsatt att blockera ett svenskt Natogodkännande och landets president Recep Tayyip Erdogan har öppnat för att bara godkänna Finland.

Sveriges och Finlands statsministrar Ulf Kristersson och Sanna Marin försäkrade tidigare i februari att länderna ”gör resan tillsammans” och ”hand i hand”.

Uppgifter i finländska medier har dock gjort gällande att Finland kan tänka sig att gå före in i Nato utan Sverige.

Statsminister Ulf Kristersson (M) konstaterar att varken Sverige eller Finland kan påverka Turkiets beslut. Han säger att han inte uppfattar att den finländska statsledningen vill gå före in.

– Det vore olyckligt och det räcker med att titta på geografin. För Nato är det bättre om båda länderna kommer in samtidigt, säger Kristersson på en pressträff i riksdagen.

Förståelse för frustration

Han har samtidigt förståelse för frustrationen i Finland.

– Vi kommer alltid att respektera varandras beslut och vi är transparenta mot varandra.

Annons

Statsministern framhåller att bollen just nu ligger hos Turkiet.

– Turkiet fattar turkiska beslut, så frågan ligger inte hos Finland, frågan ligger hos Turkiet.

Turkiet avgör dock inte ensamt det finländska medlemskapet. Finland har sista ordet, eftersom även det finländska parlamentet samt presidenten ska behandla och godkänna anslutningsprotokollen.

Sitter tillsammans

Försvarsminister Pål Jonson säger att regeringen för "en nära och bra dialog" med Finland.

– De signaler som vi har fått inte minst från Sanna Marin är att viljan är att fortsätta gå hand i hand, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Att det skulle finnas en överenskommelse om att Finland kan gå före, om Sverige fortsatt blockeras, avvisar han.

– Det är inget jag känner igen. Det finns inte, säger Jonson.

Försvarsministern hade också ett samtal med Jens Stoltenberg tidigare under tisdagen.

– Jag tror att vi är eniga om att det bästa är om Sverige och Finland blir medlemmar tillsammans. Men ytterst är det naturligtvis de nationella parlamenten i Budapest och Ankara som äger frågan.

TT: Känner du någon ändring på något sätt från Natos sida?

Annons

– Nej, jag kan inte direkt påstå att det är någon ändring.

Paus i förhandling

Under försvarsministermöten i Nato sitter länderna i bokstavsordning, så Pål Jonson sitter bredvid sin turkiske kollega Hulusi Akar. Men något formellt möte är inte inbokat mellan de båda. Förhandlingspausen består.

– Vi har haft samtal på tjänstemannanivå, men inte politisk nivå. Vi måste ha respekt för att Turkiet nu fokuserar på att hantera konsekvenserna av jordbävningen och det viktigaste nu är att visa stöd till Turkiet, säger Pål Jonson.

Rättad: Jens Stoltenbergs citat har förtydligats jämfört med en tidigare uppdatering av denna text.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons