Nyheter

Stölder av elcyklar ökar kraftigt

Antalet elcyklar på landets gator ökar markant. Det gäller även antalet anmälda elcykelstölder, enligt statistik från Stöldskyddsföreningen (SSF).
Brott • Publicerad 14 juni 2022
Elcykelstölderna ökar markant. Arkivbild.
Elcykelstölderna ökar markant. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under perioden januari–maj i år ökade antalet anmälda elcykelstölder med 50 procent jämfört med samma period året innan, uppger SSF.

Totalt 20 525 cyklar anmäldes stulna under den perioden och 4 920 av dem, ungefär var fjärde, var en elcykel. Därmed är den procentuella risken att bli bestulen på en elcykel rejält mycket större än att bli av med en vanlig cykel.

Även batterierna på elcyklarna är åtråvärda objekt för tjuvarna.

"Har man en elcykel är det extra viktigt att göra det man kan för att minska risken att bli utsatt för stöld. Allra bäst är att låsa fast cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul och kom ihåg att ta med batteriet in", säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert vid SSF.

Antalet anmälningar till polisen var klart störst i regionerna Nord och Syd, där det ökade med 107 procent i vardera region. I Stockholm – som är en egen region där även Gotland ingår – var ökningen mycket mindre: 7 procent.

Statistik från hösten 2021 visade att ungefär var femte ny cykel som säljs en elcykel, uppgav branschorganisationen Cykelbranschen då.

Fakta: Tips för att stävja cykeltjuven

Det tillhörande cykellåset räcker inte. Lägg pengar på ett rejält och godkänt lås.

När du låser, se till att låsa fast cykeln i ett fast objekt och lås då fast både ram och hjul.

För den som har elcykel: ta med batteriet, även om du bara ska lämna cykeln en kortare stund.

För den som verkligen är försiktig: märk cykeln och cykeldelarna med mikropunkter, uv-etsningskod samt id-dekal med QR-kod. Det hjälper polisen att koppla tjuven till brottet och ökar chanserna att få tillbaka cykeln om den blir stulen.

Källa: Stöldskyddsföreningen (SSF).

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.