Annons
Nyheter

Ja till coronalag trots stökiga protester

Tysk polis satte in tårgas för att skingra omkring 8 000 demonstranter som samlats i närheten av riksdagshuset i Berlin i protest mot en förändring av landets smittskyddslag.
Lagen röstades igenom trots protesterna.
Tyskland • Publicerad 21 april 2021
Poliser och demonstranter under protesten i Berlin på onsdagen.
Poliser och demonstranter under protesten i Berlin på onsdagen.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Den omstridda lagändringen, som diskuterades i förbundsdagen under onsdagen för att sedan röstas igenom, ger mer långtgående befogenheter för regeringen på områden där delstaterna i dag har beslutsmakten, skriver nyhetsbyrån AFP. Ändringen ger regeringen möjlighet att införa utegångsförbud nattetid och stänga skolor i områden med hög smittspridning.

Mer makt åt Merkel

Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater (CDU/CSU) och socialdemokratiska regeringspartnern SPD sökte stöd för lagen hos oppositionspartiet De gröna. Liberala FDP, vänsterpartiet Die Linke och AFD var – i olika hög grad och av delvis olika skäl – kritiska.

Annons

Debatten och omröstningen i förbundsdagen präglades delvis av omfattande, delvis våldsamma och spretiga protester utanför riksdagsbyggnaden. Sammanlagt har omkring 2 200 poliser deltagit i kommenderingen, där demonstranter bland annat kastat flaskor och glas mot polis.

Flera demonstranter har gripits eller frihetsberövats. Bland de gripna finns minst en känd nynazist, som poserade framför det närbelägna förintelsemonumentet med Anne Franks dagbok och en gul stjärna av den typ som judar tvingades bära i Hitlertyskland, fast med texten "ovaccinerad".

Försökte forcera avspärrningar

Stämningen vid Brandenburger Tor, några hundra meter från förbundsdagen, beskrevs av utsända journalister som mycket spänd. Tusentals människor tryckte på mot avspärrningarna och skanderarde"Släpp förbi oss!", enligt Berlintidningen Der Tagesspiegel. Vid minst ett tillfälle har polisen satt in pepparsprej sedan protestdeltagare försökt forcera polisens linjer.

En mindre grupp av så kallade "Querdenker" – ungefär: folk som vågar tänka annorlunda – lyckades ta sig in på förbundsdagens åskådarläktare, med hjälp av en ledamot från främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD). Partiet, som till viss del övervakas av tyska författningsskyddet på grund av högerextrema tendenser, har under pandemin profilerat sig som starka motståndare till nedstängningar och restriktioner.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons