Annons
Nyheter

Rött på börsen efter politiska spänningar

Stockholmsbörsen backade på tisdagen, i sällskap med de ledande börserna i Europa och Asien. Anledningen tillskrivs spänningarna mellan USA och Kina.
Ekonomi • Publicerad 2 augusti 2022
Det var dystra miner på Stockholmsbörsen på tisdagen. Arkivbild.
Det var dystra miner på Stockholmsbörsen på tisdagen. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vid stängning pekade det breda OMXS-indexet på minus 1,3 procent.

OMXS30 backade 0,9 procent, och av indexets 30 bolag var endast tre av dem på plus. Av dem gick det bäst för läkemedelsjätten Astra Zeneca, upp 0,9 procent.

Annons

Sämst presterade fastighetsbolaget SBB, ned 4,3 procent, följt av molntjänstbolaget Sinch, ned 3,5 procent.

Även måndagen var en svag börsdag i Stockholm, då det breda indexet stängde 1,1 procent ned.

Mycket beror på geopolitiken mellan USA och Kina. Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, landade på Taiwan på tisdagseftermiddagen. Besöket som sker i samband med en Asienresa har fått Peking att reagera starkt, som före besöket sagt att det skulle "rubba USA:s och Kinas relation i grunden".

Av samma anledningar var det dystra miner på börserna i Asien. Hongkongs Hang Seng-index stängde på ned 2,4 procent och kompositindexen i Shanghai och Shenzhen avslutade dagen på minus 2,3 respektive minus 2,9 procent. På Taiwans viktade index var nedgången 1,6 procent.

I Europa stängde FTSE100-index i London ned 0,1 procent. CAC40-index i Paris stängde på minus 0,4 procent och Frankfurtbörsens DAX-index låg på minus 0,2 procent vid 18-tiden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons