Annons
Nyheter

Stjärnadvokat dömd för mord på fru och barn

I generationer var familjen Murdaugh samhället Walterboros stöttepelare i South Carolina, mäktig och respekterad.
På fredagen tog eran slut när Alex Murdaugh dömdes för mord på sin fru och sin son.
USA • Publicerad 3 mars 2023
Alex Murdaugh (andre från vänster) mottar sin dom för mord på fru och son.
Alex Murdaugh (andre från vänster) mottar sin dom för mord på fru och son.Foto: Andrew J. Whitaker/Pool via AP/TT

Rättegången i den amerikanska delstaten på USA:s östkust hör de mer uppmärksammade på senare tid. Den tragiska historien är också en spegelbild av ett samhälle där familjen Murdaughs män var framgångsrika advokater och åklagare, de var ryggraden i staden med 5 398 invånare vid senaste folkräkningen.

Men i juni 2021 hittades 22-årige Paul Murdaugh skjuten till döds. Alex Murdaughs fru Maggie hittades samtidigt mördad med en kula från ett gevär.

Ofattbar ondska

Annons

Misstankar föll på Alex Murdaugh som hela tiden nekat till brotten, och han har fått stöd av en överlevande son och anhöriga.

Men efter sex veckors rättegång, 75 vittnesmål och 800 materiella bevis, fälldes Alex Murdaugh för morden. Bland bevisen fanns en komprometterande inspelning på en telefon.

Straffet som utmättes på fredagen var två livstidsdomar utan möjlighet till frigivning.

– Ondskan, känslokylan och egoismen i dessa brott är ofattbara, sade åklagare Creighton Waters när domen föll i rättegångssalen där familjen Murdaughs anfaders porträtt tidigare hängt på hedersplats. Under rättegången syntes bara missfärgningen från det borttagna porträttet.

Domare Clifton Newman frågade den dömde om han ville säga något om straffet, varpå Alex Murdaugh upprepade att han var oskyldig.

Domaren tackade och svarade:

– Det kanske inte var du. Det kan ha varit det monster som du har blivit.

Lögner och bedrägeri

Alex Murdaugh har erkänt att han har använt smärtstillande opiater under många år. Under den tiden har han stulit pengar från familjens advokatfirma, från klienter och från andra som han via olika uppgörelser representerat. Han anklagas även för lögner, bedrägeri och falskspel. Över 100 misstankar ska provas i domstol.

I mordfallen tog det tre timmar av förhandlingar för juryn att enas.

Sedan konstaterade domare Moyer att Murdaugh får sitt straff:

– En bra lögnare – men inte tillräckligt bra.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons