Nyheter

Stieg Larssons änka avböjer miljonbud

Den avlidne succéförfattaren Stieg Larssons livskamrat Eva Gabrielsson har avböjt de 20 miljoner kronor som författarens bror och far erbjudit henne, uppger Joakim Larsson för TT.
Nyheter • Publicerad 11 december 2009
Eva Gabrielsson.
Eva Gabrielsson.Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

– Hon fick ett erbjudande och tackade nej. Jag lägger inga värderingar i det, säger han till TT.

Stieg Larssons bror och far har sagt att de en gång för alla vill sluta fred med Eva Gabrielsson. I början av november erbjöd de henne 20 miljoner kronor via Svenska Dagbladet.

Joakim Larsson säger att det inte fanns några krav på Eva Gabrielsson om motprestationer för pengarna.

– Vi erbjöd henne pengar för att hon skulle kunna leva ett ekonomisk gott liv, säger han.

Hittills har Larssons Milleniumtrillogi sålt i 20 miljoner exemplar bara i Europa och dragit in 130 miljoner kronor, enligt SvD:s beräkning.

Hätsk debatt

Efter författarens död uppstod det en hätsk debatt i medierna om vem som var den rättmättiga arvtagaren till hans verk. Juridiskt återstod brodern och fadern som de enda arvtagarna eftersom Stieg Larsson och Eva Gabrielsson varken var gifta eller hade upprättat något testamente som gav dem del i varandras tillgångar. Samtidigt har Eva Gabrielssson berättat att Larsson kallade bokmanuskripten för deras pension när han lämnade in dem till bokförlaget Norstedt. Paret levde ihop i 30 år. Ett skäl till att de inte gifte sig var att han ville skydda henne, eftersom han i sin tidning Expo och i böcker kartlagt de svenska nazisterna.

Vill inte vara "bad guys"

När de gick ut med erbjudandet sade fadern Erland och brodern Joakim Larsson att de gjorde det för att de var trötta på att vara historiens "bad guys".

TT: Hur går ni vidare nu?

– Nu ska vi diskutera om hon ska hjälpa till med förvaltningen av Stieg Larssons verk, det som han har lämnat efter sig.

Gabrielsson vill själv inte föra diskussionen om arvet efter Stieg Larsson via medierna:

– Vi vill inte kommentera det här överhuvudtaget, säger hennes juridiska ombud Sara Pers-Krause till TT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.