Annons
Nyheter

Stenevi om SD:s bidragsförslag: Cyniskt

SD-förslaget om att slopa det så kallade flerbarnstillägget möts av kritik. Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) kallar det cynisk symbolpolitik.
Politik • Publicerad 7 april 2021
Miljöpartiets Märta Stenevi, jämställdhets- och bostadsminister, tycker att utbildning är viktigare för att få människor i arbete. Arkivbild.
Miljöpartiets Märta Stenevi, jämställdhets- och bostadsminister, tycker att utbildning är viktigare för att få människor i arbete. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Jag blir oerhört bekymrad att man ens kommer på idén att gå fram med ett sådant förslag mitt i en brinnande pandemi, säger Stenevi, som ansvarar för barnrättsfrågor i regeringen.

Sverigedemokraterna föreslår att personer som får försörjningsstöd inte ska få ta del av flerbarnstillägget i barnbidraget. I stället vill partiet omvandla tillägget, som ökar ju fler barn som finns i hushållet, till ett skatteavdrag för familjer med fast inkomst.

Utrikes födda

Annons

Paritets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt ser det som en integrationsreform för att få fler utrikes födda kvinnor i arbete.

– Det här är inte en riktad integrationsåtgärd som Oscar Sjöstedt vill få det att låta som, utan det här skulle drabba alla barnfamiljer i Sverige som lever under de här förhållandena, säger Märta Stenevi och kallar det cynisk symbolpolitik.

Hon hävdar att förslaget skulle öka barnfattigdomen i Sverige.

– Idén om att människor väljer att leva på bidrag för att det är bekvämt är en retorik som jag växte upp med på 80-talet från högersidan och som helt enkelt inte stämmer.

"En katastrof"

Den viktigaste åtgärden för att få människor i arbete är utbildning, enligt jämställdhetsministern. SD:s Oscar Sjöstedt menar att förslaget skulle skapa incitament för familjer utan fast inkomst att söka jobb och att arbetande familjer skulle få ett skatteavdrag som motsvarar dagens tillägg.

Hur många familjer som skulle bli utan ersättning med SD:s förslag är oklart.

– Ärligt talat, det här är en katastrof även om det så rör sig om 1 000 barn. Är det då 1 000 ungar som ska offras för att Sverigedemokraterna ska spela allan? säger Märta Stenevi.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons