Totalt investeras 5,5 miljarder i nya och renoverade färjor.
Uppgraderingen utgår från Stenas England–Holland-rutt där dagens färjor ersätts av nya så kallade superfärjor som byggs i Wismar i Tyskland.
Färjorna som nu trafikerar den sträckan ska renoveras och sättas in på linjen Göteborg–Kiel.
– Det blir den största satsningen någonsin på färjetrafiken i Göteborg. Vi vill visa att vi tror på den här linjen och kommer att finnas kvar i Göteborg under lång tid, säger Claes Berglund, linjechef Göteborg–Kiel.
Övningsvändningar
Dagens fyra färjor till Kiel och Travemünde ersätts av två stora färjor, i dag världens största, med en längd på 240 meter.
– Vi har haft simuleringar i samarbete med Chalmers för att lära oss hur man vänder så stora fartyg i Göteborgs hamn, säger Wiggo Wolander, kapten, som kommer att köra en av färjorna.
Det är främst på bildäck som kapaciteten ökar när färjorna på linjen Göteborg–Kiel byts ut. Tre gånger fler fordon får plats på de nya färjorna.
– Båtarna har blivit viktiga för turistströmmarna och det är fler som åker hit än ut, konstaterar Claes Berglund.
Färjorna Stena Scandinavica och Stena Germanica byggs om för trafik på linjen Karlskrona–Gdynia. Där görs en satsning på omkring en miljard i renovering av båtarna. Samtidigt utökas personalstyrkan med 100 personer i Karlskrona.
Bättre för miljön
Bytet av färjor på linjen Karlskrona–Gdynia betyder, enligt Stena, mer än en fördubbling av passagerarkapaciteten och en ökning av fraktkapaciteten med cirka 20 procent.
– Det är helt rätt timing att göra det här nu för att möta en framtida konjunkturuppgång, säger Gunnar Blomdahl, vd för Stena Line.
Förutom kostnadsbesparingar på omkring 100 miljoner om året ser Blomdahl flera positiva miljöeffekter.
– Färre fartyg ger minskat buller och de nya fartygen har en modernare avgasrening, säger han.
Den stora skillnaden för resenären blir modernare båtar med fler restauranger och ett större nöjesutbud. Biljettpriserna kommer att ligga på samma nivå som tidigare.