Statsvetare: SD är den stora vinnaren
Det gemensamma utskottsinitiativet från de fyra partierna handlar om en åtstramning av migrationspolitiken jämfört med den som regeringen nyligen presenterat.
– Det är i sak inte någon större dramatik att man hittar en enighet i de här frågorna. Det är ungefär den inriktning som L, M och KD och även Socialdemokraterna velat driva ganska länge. Sedan har ju SD goda skäl att sluta upp bakom detta och kan samtidigt säga att man "velat gå mycket längre men att det är ett viktigt första steg", säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förläggare vid den borgerliga tankesmedjan Timbro.
– För Sverigedemokraterna är symbolvärdet det viktiga, att man får till ett sådant här samarbete med de här tre partierna och att det är om migrationspolitiken man gör upp, tillägger han.
L i en knivig sits
Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, är inne på samma spår:
– För SD får man ju betrakta det här som stor framgång. Frågan är om det kan bli en backlash i någon av de andra partierna. Hur stabilt är läget i Liberalerna till exempel?
Även Andreas Johansson Heinö nämner Liberalernas höga spel.
– Återigen driver de en politik som sätter dem i en knivig sits, men det är väl en logisk konsekvens av den linje som man har drivit sedan man meddelade att man kommer att lämna januariavtalet.
För Annie Lööf och Centerpartiet blir det här ytterligare en möjlighet att visa att man står för en annan migrationspolitik, däremot hamnar Socialdemokraterna ett dilemma, menar Andreas Johansson Heinö.
– De andra partierna kan nu tacksamt påpeka att M, KD, L och SD:s migrationsförslag påminner om den politik som de själva vill föra i den här frågan och de kommer att få svårt att fördöma det bara för att SD står bakom.
Kraftfull manifestation
Marja Lemne menar dock att Annie Lööf hamnar i ett knepigt läge.
– Hon har inte pratat så mycket om de två extrempartierna på sistone, man har kunnat spåra en viss dämpning i attackerna på Vänsterpartiet. I dag är dessutom Vänstern större än Centerpartiet och det är inte säkert att V skulle acceptera att vara lydparti till en trepartiregering där de inte får ingå.
– Det är oavsett vilket en kraftfull manifestation från det nya konservativa blocket i en fråga som kommer att vara central inför valrörelsen – och den har börjat nu, säger Marja Lemne.
Stora vinnaren är SD
Även Andreas Johansson Heinö ser konturerna av att partierna börjar gruppera sig och att migrationen kommer att vara en av de viktigaste frågorna fram till valrörelsen.
– Den stora vinnaren på uppgörelsen är SD som har svart på vitt att man kan komma överens med M, KD, L om migrationspolitiken. Alla vet att de skulle vilja gå längre, men även de SD-sympatisörer som vill se en mer radikal skärpning kan nog acceptera det här som en kompromiss eftersom det går åt rätt håll.
– Det blir också tacksamt för socialdemokrater och centerpartister som vill varna för att det nu växer fram ett konservativt block, säger han.