Nyheter

Starkt Swedbank varnar för krisen

Swedbank slår förväntningarna i rapporten för tredje kvartalet.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2012
Foto: Scanpix

Men konkurserna ökar och krisen i omvärlden börjar " bita i den svenska realekonomin", säger vd Michael Wolf.

Bankkoncernen redovisar en rörelsevinst på 4 748 miljoner kronor för tredje kvartalet 2012. Det kan jämföras med vinsten på 4 313 miljoner kronor motsvarande period 2011.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 4 340 miljoner kronor.

- Å ena sidan har riskviljan ökat på finansmarknaden, som ett resultat av alla stödåtgärder från ECB:s sida. Å andra sidan börjar krisen i omvärlden tydligare och tydligare bita i den svenska realekonomin, säger Swedbanks vd Michael Wolf på en telefonkonferens.

Enligt Wolf uppfyller Swedbank redan i dag de kapitalkrav som väntar i de så kallade Basel III-reglerna, som ska börja fasas in till sommaren.

- Med en kärnprimärkapitalrelation på hela 17,3 procent i Basel II-termer, det kan omsättas till 14,5 procent i Basel III, är vi en av de mest välkapitaliserade bankerna och väl över framtida svenska kapitalkrav. Och det inkluderar även vår egen risktoleransbuffert.

Swedbanks flöde av återvinningar från Baltikum, där banken drar in pengar på befarade kreditförluster, mattas av. Men bankledningen räknar med att det kan bli ett eller ytterligare några kvartal av återvinningar i regionen.

Samtidigt väntar ett ökat problem med konkurser i den svenska konjunkturnedgången, både bland företag och hushållskunder. Banken har redan sett hur allt fler stora företag nu har problem att betala enligt avtal.

- Men tittar vi kortsiktigt kan vi inte se att vi har en så stor försämring att det påverkar våra böcker, säger Swedbanks riskchef Håkan Berg.

Trenden syns även bland hushåll och mindre företag.

- Konkurserna ökar ju, framför allt på de minsta företagen, säger Berg.

Han tror inte heller att detta kommer att kräva några ökade reserveringar för kreditförluster i Sverige "i närtid".

- 2013 är för tidigt att uttala sig om.

Räntenettot steg till 5 263 miljoner kronor, från 4 832 miljoner kronor. Provisionsnettot minskade till 2 381 miljoner kronor, från 2 438 miljoner kronor.

Bolånemarginalerna planade ut i början av årsskiftet och har sedan dess bara rört sig marginellt, både uppåt och nedåt, enligt Michael Wolf. Samtidigt har konkurrensen på marknaden för sparkonton ökat märkbart, noterar Swedbankchefen.

- Den (konkurrensen) kommer att fortsätta vara hård. Det nya regelverket driver på konkurrensen på inlåningssidan, likväl som det driver på omprissättningen av lånesidan, säger Wolf.

Totalt uppgick intäkterna till 9 051 miljoner kronor, jämfört med 8 311 miljoner kronor motsvarande period året före.

Kostnaderna sjönk till 3 998 miljoner kronor, från 4 452 miljoner kronor.

Den oväntat starka kvartalsrapporten gav Swedbank-aktien ett rejält lyft på Stockholmsbörsen. Efter en halvtimmes handel hade aktien lyft med 3,4 procent på en i övrigt sjunkande börs.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.