GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Starkare cannabis ökar riskerna

Användandet av cannabis har ökat i Sverige samtidigt som drogen blivit allt starkare.
Droger • Publicerad 25 juni 2021
Den cannabis som säljs i dag är betydligt starkare än den som såldes för bara några år sedan. Arkivbild.
Den cannabis som säljs i dag är betydligt starkare än den som såldes för bara några år sedan. Arkivbild.
Foto: Richard Vogel/AP/TT

Dagens cannabis är annorlunda än den som röktes på 1970-talet, och som då inte ansågs särskilt farlig. Genom växtförädling innehåller den mycket mer av den psykoaktiva substansen THC (tetrahydrokannabinol). Det går även att öka styrkan på cannabis genom att tillföra syntetiska cannabinoider.

Sammantaget innehåller cannabispreparaten hasch och marijuana i dag ungefär dubbelt så mycket THC som för bara ett decennium sedan, visar en färsk rapport från EU:s narkotikabyrå EMCDDA.

– - Bara sedan tio år tillbaka har styrkan ökat ganska kraftigt och samtidigt har priset i det närmaste legat stilla. Det finns en ökad efterfrågan och fler personer som använder, och är man inte medveten om det här så fortsätter man använda det i tron att det är likadant som det har varit tidigare, säger Joakim Strandberg, chef över enheten för drogprevention vid Folkhälsomyndigheten.

"Större skador"

Köparen vet ofta inte om den cannabis han eller hon kommer över är spetsad med syntetiska cannabinoider eller hur stark den egentligen är.

Men utvecklingen mot mer THC i drogerna fortsätter.

– Det är såklart för att försöka möta en marknad som vill ha det här. Att växten i sig är starkare är inte samma sak som att de syntetiska cannabinoiderna har tillsatts, men däremot är man väl ute efter samma effekt, säger Joakim Strandberg.

De syntetiska cannabinoiderna som tillsätts kan vara väldigt potenta, vilket ökar risken för kraftigare förgiftningsfall och kan leda till betydligt större skador än annan cannabis.

Fler kan drabbas

Att drogen blir starkare kan leda till både fysiska och psykiska reaktioner. Dessutom kan den beroendeframkallande egenskapen förstärkas. Och det är inte bara den påverkade personen själv som kan drabbas, enligt åklagarmyndigheten har antalet fall av drograttfylleri med drygt 38 procent de senaste åren.

– Tull och polis lyfter fram kopplingen till trafikförseelser, att man gör saker och inte tar hänsyn till omgivningen under ett rus, säger Joakim Strandberg.

Cannabisanvändandet ligger på lägre nivåer i Sverige än i andra europeiska länder, men användandet ökar, framför allt bland yngre vuxna. Därför är det viktigt att arbeta förebyggande för att människor inte ska känna behov av att börja använda droger, säger Joakim Strandberg. Helt enkelt att minska efterfrågan.

– Det är väldigt viktigt att skolan kan vara en skyddsfaktor, men sedan finns det även andra delar i samhället där man kan arbeta, till exempel socialtjänsten för de som råkar illa ut eller är på gränsen till att vara i riskzon för problem, säger han.

Fakta: Cannabis vanligaste narkotikan i Sverige

Cannabis var den vanligaste illegala narkotikatypen i Sverige 2020.

I folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor uppgav 3,8 procent av befolkningen (16–64 år) att de hade använt cannabis under de senaste 12 månaderna. 2010 var motsvarande siffra 2,8 procent.

Enligt folkhälsoenkäten var andelen män som använt cannabis större än andelen kvinnor, och användningen var vanligare bland yngre personer än äldre.

I åldersgruppen 16–34 år hade 9,5 procent av männen och 5,4 procent av kvinnorna använt cannabis under de senaste 12 månaderna.

Källa: Folkhälsomyndighetens rapport "Den svenska narkotikasituationen 2020"

Fakta: Cannabis vanligaste narkotikan i Sverige

Cannabis innehåller över 400 kemiska substanser, av vilka ett 80-tal är av typen cannabinoider. Den mest kända är tetrahydrokannabinol (THC).

Marijuana, hasch och hascholja är alla olika cannabispreparat. Hasch kommer från de sammanpressade och hartsrika toppskotten, som torkas till stora brunaktiga kakor. Marijuana är torkade blad och delar från hela växten. Marijuana innehåller betydligt mindre THC än hasch.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer