Nyheter

Stark kritik i ledare

Flera av landets ledarskribenter riktar stark kritik mot Israel efter gårdagens blodiga drama i Gaza-konvojen.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2010

Händelsen fick stort utrymme på dagstidningarnas ledarsidor.

Socialdemokratiska Dagbladet i Sundsvall skriver att de flesta nog väntade sig att Israel skulle hindra konvojen att nå Gaza, men att få väntade sig en massaker.

Men Expressen, liberal, skriver att det knappast rörde sig om massaker och hänvisar till bildupptagningar där aktivister med järnrör i händerna utövar våldsamt motstånd mot soldaterna. "Men den fasansfulla utgången talar sitt eget språk", skriver tidningen och påpekar att omvärlden i Israel "ser en ockupationsmakt som är mer förälskad i sina bosättningar än i fredstanken och som konsekvent ger fingret åt allt vad internationell rätt heter." Att låta Israels "råbarkade högerregering" komma undan med det här vore enligt texten att svika alla inblandade parter, inte bara palestinier utan även israeler.

Socialdemokratiska Sydöstran är inne på samma spår. Tidningen skriver att den israeliska regeringen just nu är Israels värsta fiende.

Pr-framgång

Liberala Upsala Nya Tidning frågar sig hur Israel kunde genomföra en aktion av detta slag, på det som i havsrätten brukar kallas det fria havet. Nerikes Allehanda, liberal, beskriver händelsen som en pr-framgång som Israel nu bjudit Hamas på, eftersom det har sagts att det vore en propagandaseger för Hamas om fartygen släppts in i Gaza.

Aftonbladet, oberoende socialdemokratisk, skriver om att Israel kallar fredsflottan för en provokation. Helle Klein skriver: "Det kommer från en stat som kontinuerligt bryter mot allt vad folkrätt och internationell rätt är, som håller ett helt folk på Gazaremsan i fängelseliknande förhållanden, som ockuperar Västbanken och bygger en illegal mur som skär genom palestinska områden. Tala om provokation!"

Tänker på Nordkorea

Socialdemokratiska Dala-Demokraten uppger att staten Israel inte längre agerar rationellt. "Beteendet leder snarare tanken till Nordkorea, trots att det rör sig om en demokrati". Länstidningen Östersund, även den socialdemokratisk, jämför Israel med den sydafrikanska apartheidregimen.

Östgöta Correspondenten, oberoende borgerlig, skriver att det är illa att europeiska aktivister lånar sig som propagandaredskap åt Hamasregeringen. Och betydligt värre är det att den israeliska militären sätter sig över internationella lagar och konventioner, konstaterar tidningen.

Nu krävs det, anser moderata Norrköpings Tidningar, en väldigt god förklaring från Israel till varför så mycket våld utövades. Länstidningen Södertälje, centerpartistisk, tycker att världssamfundet nu måste markera sitt avståndstagande och diskutera sanktioner. Liberala Dalarnas Tidningar anser att bojkott, sanktioner och handelsrestriktioner måste prövas för att sätta press på Israel.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.