Annons
Nyheter

Städa lagom bland försäkringarna

Att spara in några hundralappar på dyra försäkringar kan kännas lockande i dyrtider – men du bör se upp, ibland innebär det risker.
Kör en städrunda bland försäkringspappren och få koll på läget inför det nya dyråret 2023.
Ekonomi • Publicerad 8 januari 2023
Att spara in några hundralappar på dyra försäkringar kan kännas lockande i dyrtider – men städa lagom. Arkivbild
Att spara in några hundralappar på dyra försäkringar kan kännas lockande i dyrtider – men städa lagom. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

En ordentlig genomgång av hushållets försäkringar kan vara på sin plats i dessa bistra ekonomiska tider.

Det är faktiskt något du borde ta dig tid att göra varje år, enligt Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på den oberoende stiftelsen Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Annons

– Man ska ta sig tid en gång per år och gå igenom vad man har för behov, ens situation kan ju ha förändrats på olika sätt, säger hon.

– Och är du överförsäkrad kan du säga upp något.

Hitta en bra basnivå

För en barnfamilj med bil kan trafikförsäkring (krävs enligt lag), hemförsäkring, bilförsäkring och barnförsäkring vara ett bra basupplägg.

– Man ska alltid ha en hemförsäkring, men man kan fundera över om man behöver ha en basförsäkring eller en stor, säger Baltzari Danfors.

Om du reser mycket kan en reseförsäkring vara på sin plats. Den reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen gäller oftast bara i 45 dagar på resande fot.

– I en stor hemförsäkring brukar bland annat ett bättre reseskydd ingå. Men om du aldrig reser, ja då behöver du ju inte ha det.

Äger du hund, katt eller häst är också en djurförsäkring att rekommendera.

Ovanstående försäkringar innehåller ett så kallat katastrofskydd och täcker stora utgifter om något allvarligt händer.

Ta inte för stora risker

Är du överförsäkrad, exempelvis om en produktförsäkring visar sig ingå i hemförsäkringen, kan du spara in en slant på att säga upp det.

Samma gäller med avbeställningsskydd vid resa. Det ingår ofta i stora hemförsäkringar, eller om du köper resan med ett kontokort.

Annons

– Om ekonomin är kärv så kan man fundera på om man verkligen behöver produktförsäkring och separat id-skydd till exempel, säger Baltzari Danfors.

Men det är viktigt att inte spara in på för mycket. Då kan konsekvenserna bli stora om olyckan är framme.

– Jag har full förståelse för att man vill se över sina kostnader, men försäkringar är en trygghet, säger hon och tillägger:

– Man måste verkligen fundera på hur man ska klara sig om det värsta händer, och inte vara för snabb med att säga upp eller byta till något sämre.

Förhandla och pruta?

Det går att förhandla med försäkringsbolagen för att försöka få en rabatt på sin försäkring.

– Men då får man tänka på att man kanske bara får rabatt första året, säger Baltzari Danfors.

Försäkringsbolagen kan sedan höja premien igen vid nästa ettårsavtal, så rabatten är inget man kan räkna med för all framtid.

Man ska heller inte lockas till att byta försäkring enbart på grund av rabatter. Titta på innehållet i försäkringen, så att du inte byter ner dig, säger Baltzari Danfors.

– Man får inte lockas för mycket av rabatter.

– Sakförsäkringarna kan du byta utan att det innebär risk, men gäller det person- och djurförsäkringar måste man vara vaksam.

Annons

Skaffar du exempelvis en ny sjuk- och olycksfallsförsäkring måste en ny hälsodeklaration fyllas i. Om du är sjuk eller skadad sedan tidigare kommer inte den nya försäkringen att ge skydd för det.

Fakta: Försäkringar

Vilka försäkringar du och ditt hushåll behöver beror på hur din livssituation ser ut och vad du äger.

Konsumenternas försäkringsbyrå, som erbjuder oberoende fakta och vägledning, delar upp försäkringarna i dessa fyra kategorier:

Krävs enligt lag:

* Trafikförsäkring

Alla ska ha:

* Hemförsäkring (I denna ingår egendomsskydd, reseskydd, ansvarsskydd och rättsskydd. Försäkringen kan omfatta mer om du väljer en större variant)

Nödvändigt:

* Barnförsäkring (Om du har barn förstås. Ersätter för sjukdom)

* Bilförsäkring/fordonsförsäkring/båtförsäkring (Dyra fordon kan vara bra att försäkra. Finns i olika varianter)

* Reseförsäkring (Om du reser längre än 45 dagar, annars räcker hemförsäkringen)

* Djurförsäkring

Bra att ha:

* Livförsäkring, olycksfallsförsäkring, sjuk- och olycksfallsförsäkring, inkomstförsäkring, sjukvårdsförsäkring

Fundera på om du verkligen behöver:

Produktförsäkringar, avbeställningsskydd vid resor och id-skydd är exempel på försäkringar som ofta ingår i större försäkringspaket.

Kolla vad som ingår i din hemförsäkring eller vid köp med ditt kontokort, exempelvis, så du inte dubbelförsäkrar dig.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå (Oberoende stiftelse som har Konsumentverket, Finansinspektionen och branschorganisationer i styrelsen)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons