Annons
Nyheter

Stabilt läge för skadade soldater

Försvarsmakten betecknar läget som stabilt för de fem svenskar som skadades av en hemmagjord bomb i Afghanistan i onsdags.
Nyheter • Publicerad 12 november 2009

– Men de är fortfarande under vård, säger försvarets informatör Torbjörn F Gustafsson.

Gustafsson säger att han inte har några uppgifter om att någon av de fem skulle ha livshotande skador.

Annons

– Men sådana här skador kan medföra komplikationer; det kan exempelvis uppstå blödningar. Men klockan fem i morse (på torsdagen) hade jag kontakt med pressofficeraren, och då uppgav han att läget är stabilt för samtliga soldater.

Gustafsson berättar att det finns en uppgift om att den lättast skadade, en 22-åring, har återvänt till svensklägret i Mazar-i-Sharif i norr.

Sammanlagt finns nästan 500 svenska soldater i Afghanistan, och efter händelsen har försvaret vidtagit rutinåtgärder.

– Det hålls samtal och debriefingverksamhet i hela förbandet, berättar Gustafsson.

Det var vid 13.30-tiden i onsdags som svenskarna och afghanska säkerhetsstyrkor patrullerade ungefär fyra mil väster om svensklägret Nortern Lights.

Soldaterna färdades i en personterrängbil, en så kallad Galt, som är utrustad med min- och splitterskydd. Men explosionen av den hemmagjorda bomben orsakade stor förödelse och dödade en afghansk tolk. Det är dock oklart om tolken hade samma skyddsutrustning som de svenska soldaterna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons