Annons
Nyheter

Man bakom forum för försvarshemligheter åtalas

En 50-årig man som misstänkts ha administrerat ett nätforum för spridning av hemliga försvarsuppgifter åtalas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.
– Skulle främmande makt få del av det här skulle det minska vår förmåga att försvara oss i krig, säger åklagare Lars Hedvall.
Brott • Publicerad 11 maj 2023
En man i 50-årsåldern åtalas nu vid Göteborgs tingsrätt misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Arkivbild.
En man i 50-årsåldern åtalas nu vid Göteborgs tingsrätt misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Enligt åtalet har mannen innehaft och spridit hemliga och känsliga uppgifter om ett stort antal aktiva försvarsanläggningar.

Lars Hedvall, senior åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, menar att objekten som det handlar om är högt skyddsvärda, och att uppgifterna har rört förhållanden som har stor betydelse för rikets försvar.

Annons

Brottsligheten ska ha pågått mellan 2015 och 2017.

50-åringen har enligt Hedvall drivit och kontrollerat en databas som varit grund för utbyte av hemliga uppgifter med andra personer. Forumet har haft omkring 230 registrerade användare, framgår av åtalet.

Databasen central

Åtalet har föregåtts av flera andra liknande mål, där databasen varit en central faktor.

– Den databasen har varit av intresse i samtliga de här målen, säger Lars Hedvall.

I april åtalades en 52-årig man från Uppsalaområdet för grov obehörig befattning med hemlig uppgift för att ha spridit uppgifter på det aktuella forumet. I flera andra fall har dom redan meddelats.

Samlat eget material

Den nu åtalade 50-åringen har utöver att sköta databasen enligt åklagaren även samlat in eget material som delats på forumet. Huruvida främmande makt faktiskt har tagit del av uppgifterna som spridits på forumet är oklart.

– Men det finns säkert flertal främmande makter som utan problem kommer in i den typen av forum, säger Hedvall.

TT: Vad har syftet varit?

– Det är svårt för mig att ge en förklaring, men det handlar om en privatperson som har ett mycket stort intresse av försvarsanläggningar.

Mannen förnekar brott.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons