Nyheter

Sprängladdning exploderade vid judiska församlingen i Malmö

Judiska församlingen på Kamrergatan i Malmö utsattes natten till fredagen för ett attentat.
Nyheter • Publicerad 28 september 2012
Judiska föreningen i Malmö utsattes natten till i dag för ett attentat.
Judiska föreningen i Malmö utsattes natten till i dag för ett attentat.Foto: Drago Prvulovic

En ruta krossades och en sprängladdning exploderade utanför dörren som skadades, enligt Skånepolisens vakthavande befäl Peter Martinsson.

Ingen människa skadades.

Ingen känd hotbild

Med bestörtning mottog Fred Kahn, judiska församlingens ordförande i Malmö, beskedet att församlingens lokaler utsatts för ett attentat.

– Jag blev chockerad över att det händer nu, att det händer över huvud taget. Det finns alltid en konstant hotbild mot judiska institutioner, men vi har inte märkt något särskilt nu, säger Fred Kahn till TT.

Hot, trakasserier, terror är syftet med attentatet, tror Kahn som påpekar att församlingens fortsatta verksamhet blir lidande på grund av hoten utifrån.

– Vi måste ju höja vår säkerhet, men vi har inga pengar till sånt här. Vi har inga dolda gömmor, utan måste ta pengar från våra medlemsavgifter som borde användas till sociala, kulturella och andra ändamål i stället. Det är en besvärlig sits för oss, säger Fred Kahn.

Reepalu: "Avskyvärt och förfärligt"

Kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S) säger till TT att han kommer att kontakta judiska församlingen med anledning av det inträffade

– Det är avskyvärt och förfärligt när sådana här saker händer, säger han.

Reepalu hoppas att polisen har gripit gärningsmännen och att dådet snabbt ska kunna klaras upp. I så fall bedömer han att händelsen inte ska behöva leda till upptrappade motsättningar i staden.

– Det här är en kriminell handling, säger han.

TT: Skadar det här Malmös anseende?

– Självklart, det gör varje skjutning och varje sprängning. Och sådant som riktas mot församlingar är oerhört allvarligt.

Två personer greps under natten misstänkta för angreppet, som klassas som grov skadegörelse. De fanns i en bil som vittnen sett vid judiska församlingen strax efter sprängningen, uppger Skånepolisen.

Båda förnekar brott, säger informatör Anders Lindell vid Malmöpolisen. Polisen söker fortfarande vittnesuppgifter och är därför ännu förtegna om brottet.

För att öka tryggheten har polisen förstärkt tillsynen utanför församlingen.

– Det är viktigt att de som kommer dit känner sig trygga, säger Anders Lindell.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.