Annons
Nyheter

Sportlovsmyset kan förvandlas till livsfara

Fyra veckor av sportlov väntar och fjällstugorna fylls med lediga familjer.
Att väga veden inför myset kan bli skillnaden mellan en lyckad fjällsemester och fullständig katastrof.
Bränder • Publicerad 15 februari 2023
Elda max tre kilo ved per timme, råder MSB. Arkivbild.
Elda max tre kilo ved per timme, råder MSB. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

Årets första sportlovsdag gick av stapeln i måndags. Elever i bland annat Göteborg och Jönköpings län var först ut. Resten av landet följer de kommande fyra veckorna.

Men att tina upp rödrosiga kinder och stela fingrar framför en tänd brasa, eller njuta av sprakandet från veden till den varma chokladen och ostmackorna i fjällstugan, kan elda på en redan dyster trend.

Annons

– Man ska ju säkerställa att man får elda i en eldstad och inte bara eldar för att den står där, säger Malin Niklasson, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till TT.

Under fjolåret ökade antalet kolmonoxidförgiftningar. Orsaken är att giftig gas sprids i bostaden via grillar, gasolkaminer och felaktig vedeldning.

När det eldas felaktigt inomhus och utan tillräcklig ventilation fylls luften i rummet gradvis av kolmonoxid, vilket leder till syrebrist.

En teori om varför fler förgiftats är att eldandet ökat när elpriset skjutit i höjden.

Instruktioner viktiga

Även antalet döda i bränder ökade förra året. Under 2022 omkom 100 människor i bränder enligt preliminär statistik från MSB, 22 fler än under 2021.

Malin Niklasson har fyra tips för säkert brasmys:

– Att man ska följa eldningsinstruktionerna för sin eldstad, man ska använda torr ved. Vi har också som tumregel att man ska elda max tre kilo ved per timme och att man ska låta kaminen svalna lika länge som man eldat i den.

Just eldningsinstruktioner kan vara svårt att veta något om ifall eldstaden finns i en för veckan hyrd fjällstuga. Enligt Niklasson finns det många eldstäder i landet som har eldningsförbud.

– Är man osäker på om man får elda i eldstaden, skulle jag inte chansa, säger hon.

En annan åtgärd för en säker semester är att kontrollera brandvarnaren. Kommer du till ett boende som inte är ditt eget, är det bäst att kolla den direkt.

Annons

– Det tycker jag. Det känns som en enkel sak att göra, säger Niklasson.

Elda lagom

En sprakande brasa blir snabbt till en mindre mysig glödande hög av kol, men Malin Niklasson varnar för att lägga på mycket ved i jakten på en långlivad brasa.

– Det är klart att det är en risk att man lägger på för mycket ved. Ett bra tips är att man faktiskt väger veden. Provväg någon gång och se hur mycket tre kilo är. Jag tror att många kan uppleva att det är mindre än vad man trott.

En annan sida av ett sportlov är att många barn är ensamma hemma. Niklasson menar att tydliga regler för spisen, levande ljus och liknande är A och O.

– Prata om hur de ska agera och vad de får och inte får göra kring matlagning till exempel. Se till att man har fungerande brandvarnare och att de vet vad de ska göra om brandvarnaren tjuter.

Fakta: Råd för brandsäkert eldande

Följ eldningsinstruktionerna.

Använd torr ved.

Elda max tre kilo ved per timme.

Låt kaminen svalna lika länge som du eldat.

Källa: MSB

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons