Annons
Nyheter

Splittrad syn på framtiden bland företagare

Ekonomi • Publicerad 3 april 2023
SEB:s Företagarindikator minskar med 4 enheter i april och ligger nu på noll. Arkivbild.
SEB:s Företagarindikator minskar med 4 enheter i april och ligger nu på noll. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sveriges företagare är splittrade i synen på framtiden, visar SEB:s senaste företagarindikator.

Andelen företagare som tror på en positiv utveckling de kommande tre månaderna minskar från 24 procent till 22 procent, medan andelen som tror på en negativ utveckling ökar från 20 till 22 procent. Andelen som tror på en oförändrad utveckling ligger kvar på 54 procent.

Annons

Därmed hamnar företagarindikatorn, som är skillnaden mellan andelen som ser en ljus utveckling respektive negativ utveckling på 0. Det är en nedgång med 4 enheter från förra månaden.

"Egenföretagare är en heterogen grupp vilket den här månaden återspeglas genom ett dött lopp mellan de som är optimistiska och pessimistiska kring framtiden. Den stora räntekänslighet som finns bland hushållen ser inte ut att påverka företagarna i samma utsträckning", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Företagsindikatorn mäter företagarnas förväntningar på omsättning, likviditet och arbetstid de kommande tre månaderna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons