Annons
Nyheter

Spelindustrin ökar stort i norr

Spelbranschen växte kraftigt i Norrbotten och Västerbotten under förra året.
Antalet anställda fördubblades, visar siffror från samarbetsorganet Arctic Game Lab.
Spel • Publicerad 8 juni 2020
Spelbranschen går starkt i Norrbotten och Västerbotten. Flera företag och utbildningar finns i Skellefteå. Arkivbild.
Spelbranschen går starkt i Norrbotten och Västerbotten. Flera företag och utbildningar finns i Skellefteå. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under förra året ökade antalet företag verksamma spelbranschen i regionen – från Boden i norr till Umeå i söder – från 57 till 72 företag.

Antalet anställda är 400, en fördubbling på ett år, visar en sammanställning utifrån en enkät av Arctic Game Lab, en grupp som finansieras av kommuner, regioner och EU-medel.

Annons

2015 fanns som jämförelse fem spelutvecklingsföretag i regionen, med omkring 60 anställda.

Flyttar från Stockholm

– Det är helt fantastiska siffror. Vi är helt överlyckliga, säger Therese Mossberg vid Arctic Game Lab till Sveriges Radio P4 Västerbotten , och fortsätter:

– Det vi kan se är att vi fått både nyetableringar av företag och företag som valt att flytta hit sin verksamhet som kanske har haft sin verksamhet i Stockholm, men där personalen velat flytta upp eller hem och tagit med sig sitt företag.

Enkäten visar att branschen i norr lider av samma problem som i övriga Sverige: svårigheten att hitta rätt kompetens. I höst kommer sju nya spelutbildningar att öppna i Skellefteå och Boden.

"Målet är att få minst 1 000 spelstudenter i Norr- och Västerbotten", säger Magnus Johansson vid Arctic Game Lab i ett pressmeddelande , och lägger till att man arbetar hårt på att koppla ihop studenterna med arbetslivet, bland annat genom praktikplatser.

"Avgörande år"

14 procent av de anställda på spelfirmorna kommer från utlandet. Enligt Di Digital har branschföreträdare i regionen varit på rekryteringsrundor i bland annat Singapore och kanadensiska Montréal.

Pär Hultgren, vd på Gold Town Games i Skellefteå, som gör sportmanagerspel till mobilmarknaden, beskriver 2020 som ett avgörande år i regionen.

– Om man kan hålla ångan uppe och fylla utbildningarna tror jag det kommer att gå rätt snabbt att bygga upp en kritisk massa. Fler människor med relevant utbildning gör att fler bolag som genererar mer omsättning lockas hit, säger han till Di Digital.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons