Annons
Nyheter

"Spektakulär" stöld – 700 meter kabel

Flera hundra meter kopparkabel har grävts upp och fraktats bort i Örebro under helgen. Enligt polisen rör det sig om en ovanligt stor stöld.
Brott • Publicerad 14 juni 2021
En kopparledning. Arkivbild.
En kopparledning. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kabeln, som bestod av ett flertal tjugometerslängder till en sammanlagd längd av 700 meter, hade nyligen grävts ned under arbetet med att sätta upp ny gatubelysning i stadsdelen Ladugårdsängen.

– Alla kablar mellan stolparna är stulna. Det verkar ha lagts ner en hel del jobb, säger Lars Hedelin vid polisen i Bergslagen.

Annons

Kopparen i kablarna säljs nu troligen till "mindre nogräknade skrothandlare", säger Hedelin.

– På något sätt så skalar busarna av isoleringen från kablarna eller bränner bort den, vilket i sin tur blir ett miljöbrott. Kopparn säljs sedan för ett skrotvärde.

Kabeln i Örebro tros ha ett värde på runt 60 000 kronor. För företaget som arbetade med gatubelysningen handlar det – med arbetstid och resurser inräknat – dock om en betydligt större förlust.

Enligt Lars Hedelin är kabelstölder relativt vanligt förekommande. Mycket av kopparn hamnar i utlandet, uppger han.

– Vi vet att vi har ett gränsöverskridande problem med den här typen av brottslighet. Men så här mycket ... Den här stölden är en av de mer spektakulära jag sett på länge.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons