Annons
Nyheter

Spanienvärmen på ingång – uppemot 30 grader

Vädret går från varmt till varmare i stora delar av Sverige de närmaste dagarna – med god chans på temperaturer över säsongsbästa.
I söder ligger varmluften kvar över helgen, i norr drar ett regnområde med sig kallare väder.
Väder • Publicerad 16 juni 2021
Pangväder att vänta på flera håll i landet de närmaste dagarna. Arkivbild.
Pangväder att vänta på flera håll i landet de närmaste dagarna. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Från och med torsdag kommer temperaturen att överstiga 26 grader på flera håll i landet. Under fredag och lördag ser det ut att kunna bli drygt 30 grader varmt i delar av östra Svealand.

– Vi har varmluft som är på väg in från Spanien. Det är speciellt Götaland och Svealand som får ta del av den allra varmaste luften, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Annons

Även stora delar av Norrland kommer att skämmas bort, med temperaturer runt 20–25 grader på de flesta håll på torsdagen. Ned mot Gävleborg kan termometern till och med visa 30.

Stora temperaturskillnader

Sedan rör sig ett regnområde in över norra Sverige och pressar varmluften söderut under fredagen. På lördagen lägger sig temperaturen omkring 10–15 grader i norr, i fjällen 5–10.

– Vi kommer att ha ganska stora temperaturskillnader i landet på lördag. Varmluften ligger kvar i söder medan stora delar av norr får en betydligt kallare luftmassa. I gränsen mellan den varma och svala luften får vi ett regnområde.

Chans på säsongsbästa

Regnet kan vara ganska ihållande på en del håll i norra delarna av Dalarna och södra Norrland, tillägger hon.

I södra Sverige är det fortsatt ganska torrt med risk för skogsbränder.

Högst troligen kommer temperaturen överstiga säsongshögsta – de 28,5 grader som uppmättes den 30 maj i Östmark-Åsarna i Värmland. För ett junirekord måste temperaturen upp över 38 grader.

– Så varmt ser det inte riktigt ut att bli, säger Alexandra Ohlsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons