Annons

Spanien: Ukrainas EU-ansökan prioriteras

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har anlänt till Kiev. Det symboliska besöket äger rum samma dag som Spanien tar över ordförandeklubban i EU.
"Spanien upprepar sitt stöd för Ukrainas EU-ansökan, som kommer att prioriteras under ordförandeskapet", säger ländernas regeringschefer i ett gemensamt kungörande.
Ukraina • Publicerad 1 juli 2023
Ukrainas premiärminister Pedro Sánchez och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid en pressträff i Kiev.
Ukrainas premiärminister Pedro Sánchez och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid en pressträff i Kiev.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Sánchez förklarade inför resan att kriget i Ukraina och dess konsekvenser kommer att vara en prioritet under landets sex månader långa ordförandeskap.

I ett gemensamt uttalande, underskrivet av både Sánchez och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och offentliggjort av det ukrainska presidentkansliet, upprepar Spanien sitt stöd för landets ansökan till EU – men även dess närmande till försvarsalliansen Nato.

Annons

"Spanien stödjer ett stärkande av Natos samarbete med Ukraina, inklusive upprättandet av ett Nato-Ukraina råd", lyder uttalandet.

Träffade Zelenskyj

Besöket görs för att understryka EU:s stöd till Ukraina, militärt, humanitärt och ekonomiskt, enligt den spanske premiärministern.

– När det kommer till EU:s syn på Ukrainas medlemskap i unionen så visar det faktum att jag är här på den första dagen av vårt sex månader långa ordförandeskap ett klart och tydligt ställningstagande å hela vår gemenskaps vägnar, säger Sánchez på en presskonferens.

Ukraina ansökte om EU-medlemskap i februari 2022 och beviljades status som kandidatland förra sommaren. Det är dags att påbörja förhandlingarna om Ukrainas medlemskap i unionen, förklarade Sánchez inför resan.

Välkomnas av Ukraina

Vid EU-toppmötet i Bryssel tidigare i veckan välkomnade Zelenskyj det symboliska besöket.

– Det säger mycket om hur viktiga de följande sex månaderna är för vårt Europa, sade han på länk från Kiev.

Det är tredje gången Sánchez besöker Kiev sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022, några dagar före Ukrainas ansökan om EU-medlemskap.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons