Annons
Nyheter

SOS Alarm ser över rekrytering

Efter 23-årige Emil Linnells död ska SOS Alarm titta på hur man bättre kan bedöma empatisk förmåga vid nyrekrytering.
Nyheter • Publicerad 14 november 2011

På måndagen börjar rättegången mot den sjuksköterska som inte skickade en ambulans.

– Det blir nog jobbigt både för mig och min familj att sitta med och behöva uppleva allt en gång till, säger Stylianos Vassilakis, Emil Linnells pappa.

Annons

Samtidigt, betonar han, är det viktigt att få klarhet i vad som hände.

– Vi vill få upprättelse för Emils skull, säger han.

Den 52-åriga sjuksköterskan åtalades i juli för grovt vållande till annans död. Åklagaren anser att SOS Alarm hade tydliga rutiner, som sjuksköterskan inte följde.

– Han skickade inte en ambulans som han skulle, säger kammaråklagare Gunnar Fjaestad.

All skuld

Mannens advokat Björn Hurtig anser att SOS Alarm felaktigt har lagt all skuld på den anställde.

– Min klient har försökt att hjälpa honom. Han har inte lyckats med att få symptombilden att gå ihop, men det är inte samma sak som att vålla någons död, säger han.

Sjuksköterskan, som har sagts upp, nekar till brott. Han har utsatts för hot efter händelsen enligt Hurtig.

– Han mår jättedåligt. Inte nog med att han har gjort en felbedömning. Han har sedan fått ett åtal hängande över sig, säger han.

Fick kritik

Annons

Enligt SOS presstalesman Anders Klarström har företaget "rigorösa krav och rutiner" vid nyanställningar, men en punkt ska utredas närmare.

– Hur skicklig man än är i sin yrkesroll så är empatin och inlevelse viktig. Vi tittar på hur vi på ett bättre sätt än tidigare ska kunna bedöma empatisk förmåga, säger han.

I fredags eftermiddag blev Socialstyrelsens utredning i ärendet klar. SOS Alarm fick kritik för "allvarliga brister", men Klarström ville inte närmare kommentera beslutet.

Stylianos Vassilakis tycker att sjuksköterskans beteende vid larmsamtalet var märkligt.

– Han visade ingen empati eller försökte lyssna och hjälpa. Hur kan en person som sitter på ett sådant jobb vara så nonchalant? säger han.

Rättegången i Stockholms tingsrätt väntas pågå i tre dagar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons