Annons
Nyheter

Sorg och ilska efter ukrainskt anfall

Sorgen och ilskan växer i Ryssland efter att Ukraina dödat en stor grupp ryska soldater på nyårsnatten.
Människor lade ned rosor på ett torg i Samara i en ovanlig allmän minnesstund.
Samtidigt fortsätter ryska attacker mot Ukraina.
Ukraina • Publicerad 3 januari 2023
Röjningsarbete pågår på platsen i ukrainska Makijivka, som kontrollerats av Ryssland sedan 2014.
Röjningsarbete pågår på platsen i ukrainska Makijivka, som kontrollerats av Ryssland sedan 2014.Foto: AP/TT

Det ukrainska anfallet mot den ryskkontrollerade staden Makijivka i Donetsk på nyårsnatten träffade en skolbyggnad där ett stort antal ryska soldater ska ha befunnit sig.

Ukraina hävdar att så många som 400 soldater dödades. För ovanlighetens skull erkänner också Ryssland att soldater omkommit men säger att det handlar om 63 stycken. Ett medgivande av detta slag förekommer mycket sällan.

Annons

De 63 dödsfallen är också den enskilt största förlusten av soldater som har omnämnts och bekräftats av Moskva hittills under kriget, enligt den ryska nyhetssajten Agentstvo.

Bägge sidor överdriver framgångar eller förminskar förluster närmast regelmässigt.

Rosor och kransar

I en allmän minnesstund på ett centralt torg i ryska Samara – där en del av soldaterna ska ha kommit ifrån – uttrycker människor ilska och sorg över förlusten. Rosor och blomsterkransar har under tisdagen lagts ned på torget samtidigt som en ortodox präst läst böner. Sådana allmänna sorgestunder är ovanliga i Ryssland i samband med kriget.

– Det är väldigt tufft, det är läskigt. Men vi kan inte knäckas. Sorg enar, säger en kvinna vid ceremonin.

Lokala medier rapporterar om liknande samlingar runtom i Samara-regionen.

Den ukrainska attacken, som genomfördes med det amerikanska artillerisystemet Himars några minuter efter midnatt på nyårsnatten, har också orsakat stor ilska bland ryska politiker och militärbloggare som tillåts kommentera kriget.

De kritiserar höga ryska befälhavare för att inte lära sig av tidigare misstag på slagfältet.

"Vem ska straffas?"

Några av de nationalistiska militärbloggarna skriver också att hundratals kan ha dödats i anfallet. Ilskan har även växt efter uppgifter om att många av offren var reservister som nyligen mobiliserats till den ryska armén.

Det finns också uppgifter om att soldaterna inkvarterats precis bredvid ett ammunitionslager som exploderade i attacken och att vissa av soldaterna använt sina ryska mobiltelefoner vilket ska ha avslöjat deras position.

"Vilka slutsatser kommer att dras? Vem kommer att straffas?", skriver Michail Matvejev, lokalpolitiker i Samara, på sociala medier.

Annons

Rysslands president Vladimir Putin har ännu inte kommenterat det ukrainska anfallet.

Samtidigt fortsätter Rysslands beskjutning av staden Cherson, som Ukraina tog tillbaka kontrollen över i höstas. Under måndagsdygnet besköts de icke-ockuperade delarna av regionen vid 79 tillfällen, enligt guvernör Jaroslav Janusjevytj. Själva staden Cherson besköts vid 32 tillfällen.

"Den senaste dagen dödades två personer av rysk beskjutning. Nio invånare i Cherson-regionen fick skador av varierande grad", skriver guvernören på meddelandetjänsten Telegram.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons