Annons
Nyheter

Sömnbrist kan vara skadligt för hjärnan

Sömnbrist kan leda till sämre hjärnhälsa, visar en studie från Uppsala universitet.
Efter en sömnlös natt hade försöksdeltagarna förhöjda nivåer av ett protein som är en markör för Alzheimers sjukdom.
Forskning (TT) • Publicerad 9 januari 2020
Sömbrist kan leda till sämre hjärnhälsa, enligt en studie. Arkivbild.
Sömbrist kan leda till sämre hjärnhälsa, enligt en studie. Arkivbild.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Forskare vid Uppsala universitet undersökte en grupp om 15 män med en medelålder på 22 år som dels fick sova normalt en natt, men som också hindrades från att sova en natt.

Efter den sömnlösa natten hade försöksdeltagarna 17 procent mer tauprotein i blodet än efter en god natts sömn. Tauproteinet är en markör för Alzheimers sjukdom.

Annons

"Många av oss upplever akut eller kronisk sömnbrist någon gång i livet, till exempel på grund av resande, för stort koffeinintag, skiftarbete eller oregelbundna arbetstider. Vår studie tyder på att akut sömnbrist kan öka nivåer av tau i blod även hos unga, friska individer", säger forskaren Jonathan Cedernaes i ett pressmeddelande.

Resultatet antyder att återkommande sömnbrist kan påverka hjärnhälsan negativt på lång sikt, enligt forskarna. De är dock inte säkra på om de höga nivåerna beror på att proteinet renats från hjärnan och därmed hamnat i blodet, eller om de även återspeglar högre taunivåer i hjärnan.

”Vår studie tyder på att akut sömnbrist kan öka nivåer av tau i blod även hos unga, friska individer"”
Jonathan Cedernaes, forskare

Cedernaes, som har lett studien, efterlyser fler studier för att komma fram till hur sambandet ser ut mellan taunivåerna i blodet och hjärnan, samt hur länge nivåerna är förhöjda efter akut sömnbrist. Det behövs också studier på kvinnor, äldre och barn.

"Längre tids studier kan förhoppningsvis också ge oss insikt i om man kan försöka förbättra sin sömn redan i yngre år, för att minska risken för Alzheimer och andra demenssjukdomar", säger han.

Studien är publicerad i tidskriften Neurology.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Fakta: Alzheimers sjukdom

Ungefär 100 000 svenskar lider av Alzheimers sjukdom. Sjukdomen drabbar främst äldre personer, men cirka 10 000 personer som har sjukdomen är under 65 år.

Globalt räknar man med att minst 30 miljoner människor har sjukdomen. Den har beskrivits som en av världens dyraste sjukdomar, och satsningarna på att hitta botemedel följs intensivt i finansvärlden.

Vid Alzheimers dör hjärnans nervceller onormalt snabbt och förekomsten av så kallade senila plack är osedvanligt omfattande.

Sjukdomen är uppkallad efter den tyske patologen och psykiatern Alois Alzheimer (1864–1915), som beskrev den i början av 1900-talet.

Källa: Nationalencyklopedin, Reuters

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons