Annons
Nyheter

Sömnbrist kan kopplas till ökad demensrisk

Den som i 50- och 60-årsåldern lider av sömnbrist riskerar en ökad risk för att drabbas av demens, det framgår av en brittisk studie, rapporterar .
Forskning • Publicerad 22 april 2021
Sömnstörningar i medelåldern kan öka risken för demens senare i livet, enligt en ny studie. Arkivbild.
Sömnstörningar i medelåldern kan öka risken för demens senare i livet, enligt en ny studie. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Problem med sömn och förändringar i sovmönster har i tidigare forskning kopplats till demens och Alzheimers sjukdom. Den nya studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications, har undersökt knappt 8 000 personer och hur deras sovvanor kan ha påverkat dem ett kvarts sekel senare.

Deltagarna fick uppge hur många timmar de sov varje natt. Forskarna såg då att de som vid 50 och 60 års ålder sov sex timmar eller mindre löpte 30 procent högre risk att senare drabbas av demens än de deltagare som sov sju timmar eller mer. Resultaten är oberoende av kön, socioekonomiska förhållanden, hjärt- och kärlsjukdomar eller mental hälsa. Även sömnstörningar vid 70 års ålder kan påverka, men där kunde forskarna inte särskilja lite sömn från andra hälsofaktorer.

Annons

"Jämfört med sju timmars sömn kan sex timmars sömn eller mindre per natt kopplas till en högre risk för demens medan sömn på mer än åtta timmar inte kan kopplas till demens", skriver forskarna.

– Den här studien bygger på mycket forskning som har publicerats de sista åren, som visar att sömnen verkar vara en väldigt viktig del av ekvationen för hjärnans hälsa, säger Christian Benedict, sömnforskare och docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, till Vetenskapsradion.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons