GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sommarens hetta krävde tusentals liv

Mer än 20 000 människor dog av sommarens extremhetta i västra Europa. Det visar en sammanställning från fyra länders hälsodepartement.
Klimat • Publicerad 24 november 2022
En man svalkar sig under en utomhusdusch i Barcelona i juli. Arkivbild.
En man svalkar sig under en utomhusdusch i Barcelona i juli. Arkivbild.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Årets tre sommarmånader var de varmaste som uppmätts, enligt EU-organet Copernicus. Bland annat sattes nya värmerekord i Spanien när såväl Sevilla och Cordoba båda fick uppleva 44 graders hetta. Och värmen har kostat liv.

– Värmeböljor blir alltmer vanliga och intensiva när jorden värms upp, så vi kan förväntas oss fler och varmare värmeböljor, säger Eunice Lo på University of Bristol, en av forskarna bakom en ny studie inom det internationella nätverket World weather attribution (WWA), till Bloomberg.

Bara i Frankrike beräknas över 10 400 ha dött under sommarens höga temperaturer. En fjärdedel av dödsfallen inträffade under tre korta värmeböljor, enligt siffror från hälsomyndigheten SPF, skriver The Guardian. I de regioner som drabbades värst var överdödligheten mer än 20 procent.

I såväl Tyskland som Spanien beräknas överdödligheten till följd av värmen ligga på drygt 4 500 människor, och i England och Wales 3 200.

Forskarna i WWA konstaterar att de höga temperaturerna "hade varit närapå omöjliga" utan klimatförändringarna och varnar för att allmänhetens relativa okunskaper om klimatet riskerar att kosta ännu fler liv.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.