Soldatuppror i Eritrea
De ska ha förskansat sig i informationsdepartementet omringade av armén.
Upprorsmakare – mellan 100 och 200 – ska på måndagsförmiddagen ha gått in på departementet i huvudstaden Asmara, som hyser landets samtliga radio- och tv-kanaler. Där uppges de ha tvingat tv-chefen att läsa upp ett uttalande i sändning: Alla politiska fångar ska släppas och författningen ska börja gälla. Eritreas författning från 1997 har aldrig införts.
Därefter bröts sändningarna, berättade diplomatkällor och exileritreanska medier.
I Sverige är Eritrea mest känt just för en politisk fånge: svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak. Han har hållits fängslad utan rättegång sedan 2001. "Nu hoppas vi alla dessa politiska fångar släpps", skrev hans bror Esayas Isaak via mikrobloggtjänsten Twitter. Enligt en FN-rapport finns 5 000–10 000 politiska fångar i Eritrea.
Oklara uppgifter
Information från det slutna landet är knapphändig, men det är tveksamt om det rör sig om ett verkligt kuppförsök. Såvitt känt uttrycktes inga krav om att Isaias Afwerki, som styrt sedan landet bildades 1993, ska avgå.
– Vi vet inte om det är en revolution eller inte, sade Meron Estefanos, journalist vid exilradiokanalen Erena som varit i telefonkontakt med källor i Asmara, till TT.
Exileritreaner har beskrivit ett tuffare ekonomiskt klimat i landet som skapat missnöje bland militären.
Det förekom enstaka uppgifter om skottlossning och explosioner, men i huvudsak rapporterades huvudstaden vara lugn och det fanns ingen information om eventuella dödade eller skadade.
Ekonomiskt svårt
– Det har inte varit någon skottlossning under eftermiddagen och kvällen, sade Arhe Hamednaca, svensk-eritreansk riksdagsledamot för Socialdemokraterna till TT.
Han sade att det finns obekräftade rykten att upproret leds av en av landets tre mäktiga generaler och hans division.
– Om det är sant är läget mycket allvarligt. Då har han en stor styrka bakom sig.
Annika Molin Hellgren, Sveriges Stockholmsbaserade ambassadör för Eritrea, befann sig på måndagen i Asmara men UD sade sig på kvällen inte ha någon information om händelsen.
Eritrea
Eritrea på Afrikas horn har omkring 5,6 miljoner invånare. Omkring 660 000 invånare bor i huvudstaden Asmara.
Trots tidiga löften om demokrati vid självständigheten från Etiopien 1993 är Eritrea en enpartistat, styrt av en diktator, president Isaias Afwerki. Isaias var ledare för den största befrielsegruppen EPLF (ombildat till det enda tillåtna partiet PFDJ).
Ingen politisk opposition tillåts och inga nationella val har hållits sedan självständigheten.
Relationerna med Sverige, som varit en stor biståndsgivare och gav många eritreanska flyktingar asyl under befrielsekriget, är på fryspunkten till följd av fängslandet 2001 av den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak.
Källa: NE.
***
Dawit Isaak
Dawit Isaak, född 1964, kom till Sverige som flykting 1987. Han blev svensk medborgare 1992 och bosatte sig i Göteborg med sin familj men återvände till Eritrea för att arbeta på tidskriften Setit.
I september 2001 publicerade Setit ett öppet brev som krävde demokrati, rättvisa och öppenhet. Dawit Isaak och ett 20-tal andra journalister och oppositionella greps. Samtidigt förbjöds alla privatägda och oberoende medier.
Sedan dess har Dawit Isaak suttit fängslad utan rättegång, med undantag för två dagar då han släpptes och sedan greps igen i november 2005.
Dawit Isaak är medborgare i både Sverige och Eritrea.