Nyheter

Soldat födde barn i Afghanistan

En brittisk soldat var inte medveten om att hon var gravid innan hon i tisdags födde en liten pojke i Afghanistan. Det kom som en chock.
Nyheter • Publicerad 20 september 2012

Hon hade klagat över magsmärtor före förlossningen på Camp Bastion-basen i Helmandprovinsen.

Babyn föddes fem veckor för tidigt. Ett barnläkarteam flyger inom de närmaste dagarna till Afghanistan för att ta hand om mor och barn på flygresan hem. Enligt försvarsdepartementet är deras tillstånd stabilt.

Kvinnan, som tjänstgjort som artillerist, blev gravid innan hon kom till Afghanistan. Försvarsdepartementet säger i ett uttalande att militärpolicyn inte tillåter gravida att delta i militära operationer. I det här fallet kände man inte till det.

Enligt BBC är det första gången en soldat fött barn vid fronten. Däremot har upp till 200 kvinnliga soldater skickats hem från Irak och Afghanistan sedan 2003 efter att det upptäckts att de varit gravida.

Förra året födde en soldat barn två veckor efter att hon kom hem efter att tillbringat sex månader i Afghanistan.

Det ovanliga fallet väntas leda till en debatt om grundligare medicinska undersökningar av kvinnor innan de skickas till fronten.

Victoria Ramalho
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.