Annons
Nyheter

Sol och milda temperaturer inleder veckan

Det har varit ordentligt halt i Västsverige på söndagen med flera trafikolyckor och avåkningar som följd. Trafikverket har gått ut med varningar om lokal ishalka inför den tillfälliga köldknäpp som väntas.
Väder • Publicerad 6 februari 2022
Det är besvärligt på vägarna i Västra Götaland med halkan lett till flera avåkningar. Arkivbild.
Det är besvärligt på vägarna i Västra Götaland med halkan lett till flera avåkningar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

De regn och snöbyar som dragit in över i Göteborgsregionen och Västsverige gör att väglaget är förrädiskt med bland annat svartis som är svår att se.

Natten mot måndagen klarnar det upp och blir minusgrader på de flesta håll i området vilket gör att risken för frosthalka längs hela Västkusten och de östra delarna av Götaland är stor, enligt SMHI.

Annons

– Det har varit en ganska tung lågtryckstrafik på sista tiden med blåsigt väder och mycket nederbörd som har passerat. Nu får vi en tillfällig paus, säger jourhavande meteorolog Ulrica Sievert på SMHI.

"Är mildare"

Kommande vecka bjuder på stabilt väder med varken speciellt mycket blåst, nederbörd eller låga temperaturer. Under måndagsdygnet passerar en högtrycksrygg och det blir soligt på de flesta håll

På tisdag närmar sig åter ett lågtryck med nederbörd i stora delar av landet, i söder som regn alternativt snöblandat regn och längre upp i norr som snö, säger Sievert.

– Det här lågtrycket kommer inte att föra mig någon större dramatik. Det blir möjligen några hårda vindbyar här och var, men temperaturerna är mildare än vad de brukar vara för årstiden. Kustområdena i Götaland kan till och med nå upp till sju grader.

Betydande fara

Även i fjällområdena ser inledningen på veckan ut att bjuda på normalt vinterväder med en hel del sol. Lavinfaran är måttlig i Jämtlands- och Härjedalsfjällen.

Men däremot har både västra Vindelfjällen och södra Lapplandsfjällen varningar som ligger på en trea (betydande lavinfara) på den femgradiga skalan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons